Baku és Európa

Ma – magyar idő szerint délután hatkor – megkezdődnek Bakuban az első alkalommal kiírt Európa Játékok. Az esemény a kontinens sporttörténetében kétségkívül különleges jelentőségű, ám hogy összességében milyen rangot vív ki magának, azt most még nem tudni.

Biztosra vehetjük, a nyitóceremónia „lenyűgöző”, „színpompás”, mi több, „felülmúlhatatlan” lesz – minden hasonló program kiérdemli ezeket a jelzőket –, arról azonban fogalmunk sincs, hogy a sportvilág miképpen fogadja (be) a tizenhét napos eseményt. Az európai olimpiának szánt gigaprojektre az azeri szervezők bedobtak apait-anyait, s alighanem a tekintélyelvű rendszer arculatjavításának eszközéül is szolgál az ötven ország hozzávetőleg hatezer versenyzőjének részvételével huszonhárom sportágban zajló programsorozat.

A megnyitó helyszíne, a Hejdar Alijev stadion
A megnyitó helyszíne, a Hejdar Alijev stadion
Stoyan Nenov / Reuters

Ki gondolta volna: a bakui seregszemle kapcsán Hollandiából érkezett a legváratlanabb hír. Nevezetesen, hogy a következő, 2019-es játékok németalföldi házigazdái két nappal az idei rajt előtt közölték: pénzügyi okokból visszalépnek a rendezéstől... Nehéz lenne kedvcsinálónak nevezni a csaknem 60 millió eurót megspóroló döntést, bár Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság ír elnöke – miközben elismerte, a bejelentés „csalódást keltő” – azzal próbálta menteni a menthetőt, hogy közölte: biztos benne, Baku nagy siker lesz.

Érdekesség, hogy a helyszínen – a NOB partneri együttműködése dacára – tilos lesz az „olimpia” kifejezés és az ahhoz kapcsolódó jelképek (például öt karika, láng) használata. Ugyanakkor az Ázsia vagy a Pánamerikai Játékok mintájára szervezett eseményre sportolói és médiafalu is épült, vannak központi versenyszínhelyek, korlátozzák a sportolói létszámot, a hivatalos járművek közlekedését elkülönített sáv segíti, volt előzetes kvalifikáció, akárcsak az „igazi” játékokon.

Huszonhármas keret

Az I. Európa Játékok programján szereplő sportágak: asztalitenisz, atlétika, birkózás, cselgáncs, íjászat, kajak-kenu, karate, kerékpár, kosárlabda, lövészet, műugrás, ökölvívás, röplabda, strandlabdarúgás, szambó, szinkronúszás, taekwondo, tollaslabda, torna, triatlon, úszás, vívás, vízilabda.

És a létesítmények – természetesen – egytől egyig káprázatosak.

Az Európa Játékok kiötlői egyébként – a mesebeli okos lányhoz hasonlóan – „hoztak is ajándékot, meg nem is”. Az eseményen – melyen az elnevezésből adódó evidenciaként kizárólag európai országok versenyzői vehetnek részt – a fellépők szakáganként egészen eltérő nívót képviselnek. A huszonháromból tizenegy sportág – többségében riói kvótáért zajló – versenyei sorolhatók a top kategóriába, a további viadalok (ilyen-olyan okokból) másodvonalbeli versenyeknek minősülnek. Asztaliteniszben, birkózásban, cselgáncsban, kajak-kenuban, karatéban, lövészetben, ökölvívásban, strandlabdarúgásban, taekwondóban, tollaslabdában és triatlonban várhatóan a kontinens legjobbjai állnak rajthoz – a dzsúdósok számára a játékok egyúttal Európa-bajnokság is lesz! –, ezzel szemben például a „vizes” sportokban 17 év a részvétel felső korhatára; atlétikában – a sportág nemzetközi szövetségének szigorú előírása alapján – a kontinens „harmadosztálya” léphet csak színre; vívásban pedig – a még e héten is zajló Eb közelsége miatt érthetően – szintén a „szúrtak-vágtak még” kategóriába tartozók állnak pástra.

A június 28-ig tartó játékokon kétszáz magyar sportoló vesz részt; a megnyitót ma délután – közép-európai idő szerint – hat órától tartják.

Hátborzongató prológ

Három, az Európai Játékokra készülő osztrák szinkronúszó szenvedett súlyos sérülést Bakuban tegnap reggel közlekedési balesetben. Az edzésre igyekvő fiatalokat kórházban kezelik, ám közülük két versenyző sérülése olyan súlyos, hogy hamarosan Bécsbe szállítják őket. Az egyaránt tizenöt éves Vanessa Sahinovicot, Verena Breitet, illetve Luna Pajert – az Osztrák Olimpiai Bizottság közleménye szerint – a sportolói falu járdáján sétálva ütötte el egy különbusz, amely hivatalos személyeket szállított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.