Mourinho: megkezdtük a történelem megváltoztatását!

A kedd esti, franciaországi 1-1 után mind az Olympique Lyon, mind a Real Madrid vezetőedzője ötven százaléknyi esélyt ad csapatának arra, hogy a spanyolországi visszavágón kiharcolja a legjobb nyolc közé jutást a labdarúgó Bajnokok Ligájában - írja az MTI.

Karim Benzema (C) of Real Madrid shoots to score against Olympique Lyon during their Champions League soccer match at the Gerland stadium in Lyon February 22, 2011.

A lyoniak mestere, Claude Puel szerint győzelmet érdemeltek volna az első meccsen: "Remek első félidőt produkáltunk, de nem tudtuk gólra váltani lehetőségeinket - mondta. - Aztán a második félidőben jó negyedórára visszaestünk, a bekapott gólra azonban jól és gyorsan reagáltunk, kiegyenlítettünk, s úgy gondolom, hogy nyitott maradt a továbbjutás kérdése. Madridban nyerhetünk, bár most kissé keserű a szánk íze amiatt, hogy hazai pályán elszalasztottuk a győzelmet."

José Mourinho, a spanyol elitalakulat portugál szakvezetője elégedetten kommentálta az 1-1-es végeredményt a mérkőzést követő sajtótájékoztatón, főleg azért, mert a BL-ben a korábbi években vívott mindhárom lyoni meccsén kikapott a spanyol királyi gárda:

"Megkezdtük a történelem megváltoztatását - fogalmazott a polgárpukkasztásra állandóan kész, és a mindenkori riválisok bosszantásában is kiváló portugál tréner. - Most először sikerült pontot szereznie a Realnak a Gerland Stadionban, ami után, remélem, Madridban nyerni tudunk, de az esély a továbbjutásra változatlanul ötven százalék mindkét csapat számára."

Mourinho szokásához híven bírálta a bíráskodást, ezúttal egy - szerinte abszolút jogos és "mindenki által látott" - tizenegyes elmaradását kérte számon a játékvezetőn, majd kitért a "szupercseréjére", dicsérve az általa a 64. percben beküldött Karim Benzemát. Akit tapssal fogadott a publikum, ám a csatár hálátlan "hazatérőnek" bizonyult, hiszen a Real Madridnak éppen a Lyontól érkezett francia légiósa a pályára lépés  után kevesebb mint egy percen belül, pazar szóló végén bevette volt csapata kapuját.

"A város, családom és itteni barátaim iránti tiszteletből nem ünnepeltem a találatomat " - magyarázta a vezetést megszerző ex-lyoni futballista a gólját követő visszafogottságot.

Amennyire kérdőjeles a március 16-i, madridi visszavágó végkimenetele, annyira egyértelműnek tűnik a kedd esti másik BL-nyolcaddöntős mérkőzés továbbjutója, miután a londoni Chelsea a francia Nicolas Anelka duplájával vendégként is simán nyert a dán bajnok FC Köbenhavn otthonában, a nulla fok alatti rideg időben rendezett találkozón.

"Egy jobb csapattól kaptunk ki, egyértelműen erősebbnek bizonyultak nálunk, ráadásul mi túlságosan is sok technikai hibát követtünk el. Nem kétséges, a Chelsea két góllal megérdemelten nyert, ennyivel  jobb volt" - magyarázta az elégtelen futballbizonyítványt dicséretes önkritikával a koppenhágaiak vezetőedzője, Stale Solbakken.

A Parken Stadiumban aratott sikert követően - az angol bajnokságban és az FA kupában nyújtott szerényebb szereplés miatt hideget-meleget rendszeresen kapó - olasz vezetőedző,  Carlo Ancelotti hosszú idő óta először nyilatkozhatott elégedetten csapatáról: "Játékosaim keményen dolgoztak, jó mecset játszottak és az elért eredmény is jó."

Azt már a brit sportsajtó tette hozzá a 0-2-höz: alighanem a nyolc közé jutást jelentő is egyben.

A kedd este történtek:

noha inkább a „játék küzdőjellege domborodott ki" a Madrid kedd esti, lyoni vendégjátékakor, a végére izgalmassá vált a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első mérkőzése. Az első félidőben legföljebb Gomis ziccere (Casillas hibája után rontott közelről) okozott fölhördülést; a fáradékonyabbak nyilván el is aludtak ez idő tájt...

A második szakasz két kapufával indult: először Cristiano Ronaldo bombázott a lécre (szabadrúgásból), majd Sergio Ramos jelentkezett, aki fejjel továbbította a labdát ugyanoda, ahová portugál csapattársa. Jóllehet eladdig a Lyon valamivel többet veszélyztetett, e két megmozdulás megfogta a francia együttest: olyannyira, hogy a 65. percben valamennyi hazai védőjátékos csak nézte, amint az egy perccel korábban pályára lépett Benzema kvázi bebóklászik a tizenegyes pontig, s némileg suta mozdulattal a gólvonal mögé gurítja a labdát (0-1). Az exlyoni csatár igyekezett visszafogottan ünnnepelni: talán azért is, mert tudta, hogy a vendéglátók egykönnyen nem adják föl, pláne nem a Madrid ellen... S igen: a 83. percben Cris lefejelt labdáját Gomis - aki első helyzete óta szinte észrevétlen volt - immár nem hibázta el (1-1).

Bár a Madrid a döntetlennel sem lehet elégedetlen, az utóbbi hat kiírás kudarca - amikor a tizenhat között búcsúzott a „királyi gárda" - alighanem óvatosságra inti Mourinhóékat...

A másik keddi mérkőzésen a Chelsea - Anelka duplájával - 2-0-ás győzelmet aratott az FC Köbenhavn vendégeként.

Európa Liga, a legjobb 32 között, visszavágó: CSZKA Moszkva-PAOK Szaloniki 1-1. Továbbjutott az orosz csapat, 2-1-es összesítéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.