Babos a jó hír

A BBC hétfőn közzétette: 16 olyan teniszező lehet érintett a fogadási csalásokban, aki szerepelt a top 50-ben. Az a tény, hogy az információ percre pontosan az esztendő első Grand Slam-viadalának kezdetén jelent meg, némiképp minősítette is a közreadottak komolyságát: az időzített hírközlések általában nem az aktuá­lis tényekhez kötődnek. Azért a jelige: nem zörög a haraszt.

A gyanú árnyéka persze régóta rávetődik – miként oly sok egyéni és csapatsportra – a teniszre is, főképp azt követően, hogy a fogadási iparág internetes változata behálózza a világot. A sportot szintén. S nem csupán átszövi, hanem busás támogatóként szponzorálja is. A Nemzetközi Tenisz Szövetség dollármilliárdokat kap e cégektől annak érdekében, hogy a földkerekségen zajló valamennyi profi verseny összes meccse követhető legyen a világhálón, méghozzá pontról pontra, s abban a pillanatban, amikor a bíró Wimbledonban vagy egy távoli japán szigeten bemondja az éppen zajló parti részeredményét. Tippelést kínálva a fogadóknak, hogy miként alakul a folytatás.

A sportszerűség, a szigorú etikai szabály, a versenybírák árgus tekintete, a kilátásba helyezett büntetés súlya távol tartja a játékosok zömét, de itt is kerül a búzába ocsú. A Tennis Integrity Unit elnevezésű szervezet 2008 óta igyekszik kiszűrni a bűnözőket. A nagy számok törvénye alapján a tenisz több gyanús tevékenységet vonz, mint a többi sport, hiszen a versenyidény csúcsidőszakában naponta akár ezer professzio­nális meccsre lehet fogadni szerte a világon.

Tudni is jó néhány vaskos büntetésről, hat esetben pedig örökre szóló eltiltásról. Az érintettek tagadnak, de ettől például a szerb Szavics vagy a német Köllerer már nem foghat ütőt a kezébe. Általában a gúla közepén és alján lévők tévednek rossz útra: a csekély díjazású tornák pénzdíjaival „versenyképes” lehet a csalók kínálta néhány ezer dolláros egyszeri „befektetés”. Orosz, olasz és szicíliai fogadási maffiáról beszélnek, nagy halat azonban nem sikerült fogni. Futballban sem a Ronaldo-szintű játékosok adják el a meccseket.

Babos Tímea, a valószínűleg főtáblás „brazil”
Babos Tímea, a valószínűleg főtáblás „brazil”
Jason O'Brian / Reuters

A top 100 jól kereső teniszmilliomosai simán elhajtják azt, aki megpróbálja megkörnyékezni őket. A világelső Djokovics például elmondta: 2007-ben Szentpéterváron ő is kapott vesztésre szóló – dollárszázezres – ajánlatot. Elutasította. A sztároknak nincs szükségük efféle fekete bevételekre, ezzel együtt időről időre árnyék vetül az éljátékosokra is: nyolc évvel ezelőtt az orosz Davigyenko és a spanyol Arguello mérkőzését vizsgálták hosszasan, ám bizonyíték nem volt a csalásra.

A BBC hétfői „bombasztikus” információja sem tartalmaz konkrétumokat. Tények és nevek nélkül említést tesz Grand Slam-győztes teniszezőről, illetve arról, hogy három wimbledoni találkozó is szerepel a gyanús meccsek listáján. Az ismertető szerint az utóbbi évtizedben tizenhat olyan teniszező lehet érintett fogadási csalásokban, aki szerepelt a top 50-ben.

Jó hír viszont, hogy volt hétfőn az ausztráliai teniszcentrumban egy olyan meccs, amelyet biztosan nem manipuláltak, mert ilyen drámai koreográfiát még a legtökéletesebb bűnszervezet sem tudna előkészíteni. A világrangsor 59. helyén álló Babos Tímea és a brit Heather Watson (79.) összesen 167 percen át csatázott egymással, azaz a fordulatos thriller csaknem három órán át tartott. A két ifjú hölgy jól ismeri egymást (párosuk 2009-ben a Roland Garros ju­nior tornáján finalista volt), nem csoda, hogy nehezen tudta meglepni egyik a másikat. Szinte az összes – 228 – labdamenet kiegyenlített csatában dőlt el. Az első játszma (7:6 a brit javára, pedig a rövidítés elején Babos állt jobban) önmagában hosszabb volt, mint a szomszédban Federer háromszettes győztes meccse. A második játszmában az adogató Watsonnak már csak két sikeres ütésre lett volna szüksége a legjobb 64 közé jutáshoz... A döntő szettben pedig 5:3-nál a soproni hölgy adogathatott a győzelemért, mégis visszakapaszkodott a vetélytárs. Végül a dinamikusabban teniszező, a támadást és a hálójátékot jobban erőltető, a pontszerző ütések tekintetében 44:22-es, meggyőző fölényt mutató Babos 6:7, 7:5, 7:5-re győzött, s nem csupán a következő körbe jutott, hanem valószínűleg helyet foglalt magának a riói olimpia főtáblás mezőnyében is. Következő ellenfele a 12. helyen kiemelt svájci csodagyerek, a tizennyolc esztendős Belinda Bencic lesz.

A hölgyeknél nem élte túl a nyitókört a volt világelső dán Woz­niacki (a 16. kiemelt), az olasz Errani (17.), a német Petkovic (22.), az amerikai Stephens (24.), a US Open-bajnok ausztrál Stosur (25.), az orosz Pavljuscsenkova (26.) és a szlovák Schmied­lova (27.). A férfiak közül a francia Paire (17.) volt a legelőkelőbben rangsorolt búcsúzó, de kiesett a horvát Karlovic (22.), a szebb napokat megélt német Kohlschreiber és a ciprusi Bagdatisz is.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.