B-től Z-ig

A Valencia elleni 2-2 után a ­Real Madrid vezetősége menesztette Rafa Benitezt. A labdarúgócsapat új szakvezetője a korábbi „galaktikus” együttes vezéregyéniségeinek egyike, a játékosként világ- és Európa-bajnok, a királyi gárdát BL-győzelemre vezető, 108-szoros francia válogatott Zinedine Zidane.
„A vezetőség nagyon nehéz döntést hozott, nekem különösen nyomja a szívem, hogy fel kell bontanunk a szerződést Rafa Benitezzel" – említette hétfő este Florentino Perez, a Real Madrid együttérzőnek mutatkozó elnöke. Igaz, az elöljáró, amint kimondta, hogy a menesztett szakvezető utóda Zinedine Zidane lesz, mellét kidüllesztve mosolygott az új trénerre, mondván: „Nagyon büszkék vagyunk rá."

Jóval büszkébbek is lehetnek, mint a klub hívei Perezre. a Real Madrid akkor volt mindmáig utoljára az igazi Real Madrid, amikor a világbajnok és vb-ezüstérmes „Zizou" még futballozott. (Abban a csapatban a legjobbaknak kötelező volt egy nyertes és egy vesztes vb-döntőt vívniuk, hiszen így duplázott Roberto Carlos és a fenomén Ronaldo is.)

Zidane és Perez a bejelentés után. Az előbbire jóval büszkébbek lehetnek
Zidane és Perez a bejelentés után. Az előbbire jóval büszkébbek lehetnek
Juan Medina / Reuters

A marseille-i születésű, apai ágon algériai származású Zi­dane a Real Madridot is nagy sikerre vitte, hiszen 2002-ben Glasgow-ban a bevándorló gyermeke szerezte a Leverkusen elleni BL-döntő feledhetetlen győztes gólját Roberto Carlos beíveléséből, káprázatos kapáslövéssel (2-1).

Nem csoda, ha a labdarúgás óriásai is leborultak előtte. A Real Madrid-embléma Alfredo di Stefano például azt mondta róla: „A legnagyobbak egyike, akit valaha láttam." Mások szerint a Bolsoj Balett finom eleganciája köszönt vissza a mozgásában, mely annyira lenyűgözte Franciaországot, hogy a középpálya táncművészét a Becsületrend lovagjává avatták.
Na de most nehezebb dolga lesz, mint másfél évtizede, amikor – potom 75 millió euróért – a Juventustól a Real Madridhoz került.

A „királyi gárda" a spanyol bajnokság harmadik helyén áll, és 4-0-ra vesztette el a Bernabeu stadionban rendezett „klasszikust" a Barcelonával szemben. Ráadásul Zidane csak néhány éve edzősködik, azaz a kispadon kezdő, kiváltképp ahhoz képest, hogy játékosként aranylabdás és 108-szoros francia válogatott, továbbá – a FIFA szerint – háromszor a világ legjobbja volt.

Érdemes lesz Sergio Ramosra támaszkodnia. A hozzá hasonlóan világ- és Európa-bajnok hátvéd kevéssel Benitez leváltása előtt kijelentette: „Rafának nem csak a bankban van hitele. Az egész csapat mögötte áll."

Ha Zizou-hoz is ennyire hűséges marad...

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.