Azt a nyolcszázát!

Sztárparádé a Gyulai Memorial-viadalon: David Rudisha a világ idei legjobb eredményét érte el. Baji Balázs és Kővágó Zoltán legyőzte külföldi vetélytársait, Márton Anita országos csúcsot dobott.

Pars Krisztián három kísérlet után nem folytathatta a versenyt. London olimpiai kalapácsvető bajnokáról előtte is tudni lehetett, hogy nem egészséges. Sérült volt a lovaglóizma, fájt a dereka is, ami a forgását nagyon zavarta. A második sorozatban 70,74 méteres eredményt ért el, ám az kevés volt a nyolc közé kerüléshez.

– Az ötödik csigolyám nagyon kopott – mondta kissé elkeseredetten a Népszabadság érdeklődésére. – Készülök tovább, remélem, az ob-n és az olimpián szerencsésebb leszek, de Rio után műtétre lesz szükség.

A 6. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj első győztese Székesfehérvárott a szám esélyese, a kétszeres világbajnok lengyel Pawel Fajdek lett, aki 81,11 méterrel nyert.

Márton Anita hihetetlen. Nemrégiben Amszterdamban 18,72-vel második lett az Eb-n, a hétvégén az ötödik a monacói Gyémánt Liga-viadalon, tegnap pedig az ötödik sorozatban 19,49 centire lökte a súlygolyót, ezzel egy centiméterrel megjavította az országos rekordot. A dobogóra viszont nem tudott felállni, ugyanis a Gyulai Memorial talán legrangosabb számában három, sokkal testesebb világklasszis vetélkedett, az ­olimpiai bajnok új-zélandi Valerie Adams, a világ-és Európa-bajnoki aranyérmes német ­Christina Schwanitz és az idei fedett pályás vb-első amerikai, Michelle Carter. Adams és Schwanitz a második sorozatban 20,14-et ért el, amivel nagy versenyt lehet nyerni, ám nem a székesfehérvárit. Adams utolsóra megmutatta: ki a hölgy a mezőnyben, hiszen a golyó 20,19-nél ért földet. Carter 19,56-tal harmadik. A villámléptű jamaicai Asafa Powell betartotta a szavát: hétfőre jó idő lett, s 100 méteren Magyarországon 2011 után ismét 10 másodpercen belül (9,92) ért célba. Ám nem tudta győzelmei számát növelni, ugyanis a dél-afrikai Akani Simbine nála is gyorsabb volt, s 9,89-es remek idővel szerezte meg az első helyet.

Győztes magyar szavak

„Nem volt hibátlan a futásom, van még mit csiszolni. Az időeredménynek örülök, s annak főleg, hogy a nagyon lelkes fehérvári publikumnak is szép pillanatokat szerezhettem. Remélem, az olimpián sikerül döntőbe jutni” – Baji Balázs, 110 méteres gátfutás.

„Összeállt a mozgásom, szeretek ellenszélben dobni, friss voltam, nem kellett sokat utazni, boldog vagyok” – Kővágó Zoltán, diszkoszvetés.

A legnagyobb érdeklődés a férfi 110 méteres gátfutást kísérte. A szépszámú közönség lélegzetvisszafojtva várta a rajtot. Az utóbbi időben remek formában lévő Baji Balázs régóta szeretett volna győzni a Gyulai Memorialon, de eddig nem sikerült neki. Most igen, megelőzte a sokkal esélyesebb jamaicai Omar McLeodot, aki azzal büszkélkedhet, hogy a világon az egyedüli ember, aki 110 gáton 13, 100 síkon pedig 10 másodpercen belüli eredményre képes. Ám most Baji, aki az amszterdami Eb-n második, a monacói GYL-viadalon ötödik lett, gyorsabb volt (13,33), míg Mc­Leodnak nem is lett eredménye, ugyanis diszkvalifikálták. Baji boldogan fogadhatta a gratulációkat. Kővágó Zoltán – aki nem sokkal előtte nyerte meg a diszkoszvetést, az idén még nem ért el 67 méteres eredményt –, átölelte a legjobb magyar gátast, s a fülébe súgta: „Mondtam, hogy megnyered!”

Nagyon hosszú lábak, magasan a léc, légies mozdulatok – azaz a magasugrók világa. A bahamai szupersztár, Donald Thomas megpróbálkozott a 241 centivel is, de nem sikerült a kísérlet.

S a végén a csemegék. Férfi 400 méteren könnyedén nyert a grenadai Kirami James, míg 800-on csak ámult-bámult a publikum: az olimpiai bajnok, kétszeres vb-első kenyai David Rudisha még grenadai kollégájánál is lazábban futott, időeredménye pedig mozgásánál is káprázatosabb: 1:43,35 – a világ idei legjobbja.

Ez volt

Győztesek

Férfiak. 100 m: Akani Simbine (dél-afrikai) 9.89. 200 m: Simbine 20,16. 400 m: Kirani James (grenadai) 44,60. 800 m: David ­Rudisha (kenyai) 1:43,35. 1500 m: Silas Kiplegat (kenyai) 3:36.70. 110 m gát: Baji Balázs 13.33. 400 m gát: Nozawa Keisuke (japán) 49.26. Magasugrás: Donald Thomas (bahamai) 237 cm. Kalapács: Pawel Fajdek (lengyel) 81,11. Diszkosz: Kővágó Zoltán 67,13.

Nők. 100 m: Blessing Okagbare-Ighoteguonor (nigériai) 10,92. 200 m: Veronica Campbell-Brown (jamaicai) 22.52. 800 m: Francine Niyonsaba (burundi) 1:59,84. 100 m gát: Nia Ali (amerikai) 12.76. 400 m gát: Hanna Titimec (ukrán) 55.15. Távolugrás: Tianna Bartoletta (amerikai) 6,80 m. Súlylökés: Valerie Adams (új-zélandi) 20.19 m.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.