Obama? Super Bowl!

Barack Obama? Ugyan már. A beiktatási hosszú hétvége már-már lecseng, vasárnap viszont az utolsó kérdés is tisztázódott a február 1-jén esedékes Super Bowl előtt: a Pittsburgh Steelers (Acélosok) csaphat majd össze az Arizona Cardinals együttesével a floridai Tampában.

A bajnokság két konferenciagyőztesének mérkőzése az ország messze legnépszerűbb éves eseménye. Az évtized nézettségi listáján - minden televízióműsort tekintve - az első kilenc helyen a 2000 és 2008 közötti Super Bowlok állnak, 97,5-84,3 milliós nézőszámokkal.

És ez még nem minden. A Pittsburgh Steelersszel igazán patinás csapat, ötszörös SB-védő, többszörös konferencia- és divíziógyőztes verekedte be magát az NFL-döntőbe. Egy tavalyelőtti felmérés szerint a pennsylvaniaiaknak van a négy meghatározó amerikai profi sportliga (a tojásfutball mellett a baseball, a férfi kosárlabda és a jégkorong) összesen 122 csapata közül a legelszántabb szurkolótáboruk. Híresek arról, hogy idegenben is veszik a jegyeket, mint a cukrot: zsinórban háromszáz meccsen fosztották ki a jegypénztárakat. A Super Bowlt négy éve is elnyert csapat drukkereinek persze van miért kimenniük a Heinz stadionba: a fekete-arany színű együttes vasárnap például a szomszédvár és rivális marylandi Baltimore Ravenst verte (23:14) az AFC-konferenciagyőzelemért.

Aztán a szurkolók éves szavazata alapján tíz esztendeje megszakítás nélkül a Steelers-örökválogatottban szerepel a harminchárom éves szélső elkapó, a részben koreai Hines Ward. A Pittsburgh egyik fő erősségének a védelmet tartják, amelyet hagyományos stílusban, 3-4-es formációban épít fel. Az ellenfelek feltartóztatásának egyik kulcseleme az úgynevezett nose tackle poszt; ezen a 185 cm magas és 147 kilós Casey Hampton - ranglisták szintén állandó szereplője - kis túlzással az egész lelátót eltakarja előlük. A nose tackle a center "orra" előtt áll; fő feladata nem a futók blokkolása, hanem az, hogy minél több embert kössön le a támadófalból, így adva lehetőséget az inside linebackereknek a labdavivő játékos akadálytalan szerelésére.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az Arizona Cardinals számít a döntő előtt a sötétebb lónak. Glendale-i stadionjukban tavaly mások játszottak a Super Bowlért, és a New York-i Óriások (Giants) hódították azt el. Az Arizona most a Philadelphia Eagles-t verte otthon az NFC-konferenciagyőzelemért (32:25). A csapat hatvan éve nem diadalmaskodott az NFL-ben, és az is tíz éve fordult elő a mostani kör előtt, hogy a rájátszásba bekerült volna. Néhány hete még a konferencián belül is a negyedik helyen állt csak...

Amerikai-főcsoport (AFC): Pittsburgh Steelers-Baltimore Ravens 23-14

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Nemzeti-főcsoport (NFC): Arizona Cardinals-Philadelphia Eagles 32-25

Arizona Cardinals játékosa Bertrand Berry győzelmüket ünnepli
Arizona Cardinals játékosa Bertrand Berry győzelmüket ünnepli
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.