Az orosz súlyemelőket is eltiltották a riói olimpiától

A csapat doppingvétségek miatt nem indulhat az ötkarikás játékokon.

Nem indulhat az orosz súlyemelő csapat a Rio de Janeiróban augusztus 5-én kezdődő olimpiai játékokon – jelentette be pénteken a sportág fedőszervezete, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF). Az eltiltásról doppingvétség miatt döntött a szervezet. Az IWF  emlékeztet, hogy több orosz súlyemelő neve is szerepel abban a jelentésben, amelyet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) állított össze az orosz sportolók államilag irányított doppingolásáról.

„A súlyemelő sport hitelességét többször, több szinten rendkívüli kár érte az oroszok jóvoltából. Ezért, a sportág integritása érdekében döntöttünk a megfelelő szankcióról" – szögezi le az eltiltásról kiadott közleményében az IWF.

A múlt héten a Nemzetközi Atlétikai Szövetség döntése nyomán 68 orosz atléta sem indulhat az augusztus 5-én kezdődő ötkarikás játékokon, amelyre eredetileg 387 orosz sportolónak sikerült kijutnia. Az említett jelentés nyilvánossághra hozatala után Craig Reedie, a WADA elnöke arra szólította fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy vegye fontolóra az összes orosz sportoló eltiltását a riói olimpiától.

Az Aján Tamás vezette budapesti székhelyű IWF vezérkarának tagjai – olvasható a szövetség honlapján – telefonos konferencián határoztak úgy, hogy a nyolc kvótát kiharcoló orosz csapatból senki sem állhat rajthoz a jövő héten kezdődő nyári ötkarikás játékokon. Közülük kettőnek volt már korábban - eltiltással járó - doppingesete.

Az olimpiára nevezett, ám a riói szereplésről lemaradó orosz súlyemelő válogatott tagjai között három női emelő van: a 2012-es olimpiai második, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Tatyjana Kasirina (plusz 75 kg), a 2013-ban vb-, 2014-ben Eb-győztes Tyima Turjeva (63 kg) és a 2015-ös világbajnoki bronzérmes Anasztaszija Romanova (69 kg). A férfiaknál a plusz 105 kilogrammban olimpiai harmadik, kétszeres világ- és Európa-bajnok Ruszlan Albegov, a 85 kg tavalyi vb-aranyérmese, Artyom Okulov, az ugyanebben a kategóriában 2014-ben Eb-ezüstérmes Adam Maligov, a 105 kilós, kétszeres Európa-bajnok, többszörös vb-érmes David Bedzanjan és a 69 kg-ban szereplő kétszeres kontinenselső, háromszoros világbajnoki ezüstérmes Oleg Csen nem lehet ott az olimpián.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.