Az Öreg Hölgy meglátogatása

Legutóbb tizenkét éve vívott egymással BL-elődöntőt a Juventus és a Real Madrid. A két együttes ma megint találkozik az első számú európai klubtorna legjobb négy csapata között. Ám – a 2003-as kimenetellel ellentétben – olasz döntő most nem lehet.

„Ez is Clasico” – mondta a ma esti Juventus–Real Madrid labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntőről Iker Casillas, a királyi gárda kapusa, aki – torinói kollégájával, Gianluigi Buffonnal együtt – szerepelt azon a páros mérkőzésen, amelyet az olasz és a spanyol csapat legutóbb a döntőbe jutásért vívott. Annak bizony már tizenkét hosszú esztendeje... A párharcot a Buffon – Thuram – Birindelli, Ferrara, Iuliano (Pessotto), Zambrotta – Conte, Tudor (Camoranesi), Nedved (Di Vaio) – Trezeguet, Del Piero összetételben kezdő Juve szédítő madridi sztárgárdát búcsúztatott 1-2-vel és 3-1-gyel, hiszen a fehéreknél felvonult Roberto Carlos, Figo, Makelele, Guti, Zidane, Ronaldo, Raul (meg sokan mások).

 

Emlék 2003-ból: Nedved a Juventus harmadik gólját lövi Hierro és Michel Salgado között
Emlék 2003-ból: Nedved a Juventus harmadik gólját lövi Hierro és Michel Salgado között
Dylan Martinez / Reuters

Lehet összehasonlításokat tenni: a torinói klub ma valószínűleg a Buffon – Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Chiellini – Vidal, Pirlo, Pereyra,Marchisio – Tevez, Llorente vagy Morata tizenegyet küldi a pályára, míg a Real Madrid minden bizonnyal a Casillas – Carvajal, Pepe, Varane, Fabio Coentrao – James Rodriguez, Sergio Ramos, Kroos, Isco – Bale, Cristiano Ronaldo összeállításban szerepel. (Hacsak Carlo Ancelotti edző ki nem hagyja Iscót Hernandez kedvéért.)

Annak idején olasz döntő volt a manchesteri Old Trafford stadionban (a Milan–Juventuson a tizenegyesekkel győztes vörös-feketéket Ancelotti szakvezető dirigálta). Most „Coppa Italia” nem lehet, sőt a torinói Tuttosport ankétján az olvasók arra voksolhatnak, hogy a Barcelona-e a világ jelenlegi legkiválóbb klubcsapata. (Csak a madridiak meg ne lássák a lapot és a szavazólapot!)

Noha a királyi gárdát a Juventus ellen esélyesebbnek véli a kontinens, itáliai körökben nem tartják egyértelmű favoritnak a címvédőt, mert annak itáliai kupamérlege egyáltalán nem lebilincselő: 29 mérkőzés, 4 győzelem, 8 döntetlen, 17 vereség. Ráadásul hallatlanul szoros a fehérek BEK- és BL-elődöntős statisztikája: 13 továbbjutás (egy még a számunkra is szép időkben, a Vasassal szemben), 12 kiesés. A házigazda „Öreg Hölgy” ellenben tízből hétszer sikerrel járt az első számú európai klubtorna legjobb négy csapata között, és most amúgy is jó kedvében van, mert a múlt szombaton megszerezte harmincegyedik olasz bajnoki címét. Igaz, Casillas szerint a Real Madridnál szintén kitűnő a hangulat, mivel „Ancelotti az a tréner, aki visszacsempészte a mosolyt a labdarúgók és a szurkolók arcára”. Mindenekelőtt azzal, hogy a Real Madridot a tizedik BL-diadalára vezette.

Nem mellesleg: Madridban tizenkét évet vártak erre a győzelemre.

Most két esztendőt is sokallnának a tizenegyesre...

BAJNOKOK LIGÁJA

ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Ma Juventus–Real Madrid (tv: Sport1, 20)

Holnap Barcelona–Bayern München (Digisport1, 20.15)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.