Az egyik tizenkilenc...

Noha voltak menet közben meglepetések, a végjáték a papírformának megfelelően alakult az ausztráliai Grand Slam-tenisztornán. Mind a női, mind a férfiegyesben a világelső – Serena Williams és Novak Djokovics – nyert.
A hölgyeknél az első és a második kiemelt aranymeccsén az amerikai Serena Williams 6:3, 7:6-ra győzte le Marija Sarapovát, 17:2-re javítva egymás elleni mérkőzéseik mérlegét. (Legutóbb 2004-ben nyert az orosz teniszező.)
A mostani döntő is nagyjából úgy alakult, ahogyan eddigi meccseik. Serena szervált erősebben (203, illetve 179 km/órás volt a leggyorsabb adogatás), ő jegyzett több ászt (18:5), védhetetlen ütésből is neki volt több (38:21), a hálónál szintén ő dominált. Még az sem zavarta meg, hogy a rövidített játékban, 6:5-nél ász adogatását érvénytelenítették, mert a labda súrolta a neccet. Mit tesz ilyenkor az igazi világsztár?! Az ismétléskor is ászt szervíroz...
Williams és Sarapova Martina Navratilovával
Williams és Sarapova Martina Navratilovával
Issei Kato / Reuters

A nagy ütésváltások csaknem két órán át tartó mérkőzésén Sarapova becsülettel próbálkozott a a lehetetlen küldetés végrehajtásával, de nem tudta meggátolni, hogy Serena 2010 után újra megnyerje a melbourne-i tornát, egyúttal megszerezze hatodik ausztrál és tizenkilencedik Grand Slam-trófeáját. Diadalával kilépett abból a társbérletből, melyet két honfitársnőjével, Chris Everttel és Martina Navratilovával osztott meg, s a német Steffi Graf nyomába eredt. Andre Agassi felesége 22 Grand Slam-sikerrel áll az örökranglista élén, elméletileg tehát még az idén „kiegyenlíthet" a harminchárom éves extraklasszis.

A férfiak döntője előtt az élete talán legfontosabb teniszmeccsére készülő Andy Murray edző-édesanyja összecsomagolt, s repülőre ült. „Budapestre kell mennem" – indokolta sokakat meglepő döntését. Ám Judy mama a brit Federation Kupa-együttes kapitánya, s e szerepkörében a héten a magyar fővárosban kezdődő zónaküzdelmeken kell tanácsokat osztogatnia.

Pedig szakmai segítségre, s főleg lelki támaszra a déli kontinensen hagyott fiának is nagy szüksége volt, hiszen három elveszített melbourne-i döntő (2010, 2011, 2013) után kellett volna valahogyan fogást találnia aktuális ellenfelén, aki – nem mellesleg – a legutóbbi két „bukta" okozója volt... Egymás elleni mérlegük sem a skótnak kedvezett, hiszen a szerb Novak Djokovics 15:8-ra vezetett Murray elle­nében.

Most már 16:8-ra vezet. A két versenyző szinte lemásolta a legutóbbi rangadó koreográfiáját: akkor is szoros volt a nyitány, tie-­break döntött az első két játszmában. (Azzal a különbséggel, hogy 2013-ban a skót indított jobban, s azután következett „Djoker" mesterhármasa, most viszont a szerbé lett az első rövidítés, majd Murray hasonlóképpen visszavágott.) A döntő e két szettje a sportág klasszikus játszmái közé emelkedett, a vetélytársaknak nem voltak gyengeségei. A harmadikban Murray nyerte az első két játékot, aztán viszont... A világelső a meccsből még hátralevő 13 game közül csak egyet engedett át riválisának, és 3 óra 40 perc alatt 7:6, 6:7, 6:3, 6:0-ra győzött, megszerezve nyolcadik Grand Slam-trófeáját.

Murray számára tehát a negyedik finalista szereplés után is zárva maradt a Rod Laver Aréna aranykapuja, Djokovics viszont ötödször ülhetett trónra a déli félteke szuperversenyén. Az amerikai Andre Agassit és a svájci Roger Federert már megelőzte, csak az ausztrál Roy Emerson tart előrébb nála, hiszen ő 1961-ben, illetve 1963 és 1967 között összesen hatszor volt mel­bourne-i bajnok. Az ausztrál rendezők figyelmes gesztusa volt, hogy a hetvenkilenc esztendős Emerson ­adta át a díjat a detronizálásra ­törő utódnak, miként a hölgyek eredményhirdetésekor az albérletből „kitaszított" Navratilova köszönthette elsőként honfitársnőjét.

Djokovics ötödször a trónon
Djokovics ötödször a trónon
Brandon Malone / Reuters

A páros versenyeken az uraknál a Simone Bolelli, Fabio Fognini kettős az olasz teniszhistória ­első GS-sikerét jegyezte, a hölgyeknél Babos Tímeáék korábbi legyőzője, a Bethanie Mattek-Sands, Lucie Safarova amerikai, cseh tandem hajtott a legjobban. Vegyes párosban pedig két teniszlegenda bizonyította, hogy nemcsak a húszéveseké a világ: a szombat délután a Syma-csarnokban bemutatót tartó volt világelső svájci Martina Hin­gis az indiai Leander Paes társaként nyert. A páros összesített életkora hetvenhét esztendő...

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.