Ausztrália, Dominika

Nem csupán a női egyenjogúság elve és az illendőség kívánja meg, de a melbourne-i Grand Slam-torna legutóbbi programját látva is megállapítható: a hölgyeké az elsőbbség. Mindenekelőtt Dominika Cibulkova, valamint a két Williams játéka alapján.

Azt persze túlzás lenne állítani, hogy hivatalos nőnapot tartottak Melbourne teniszstadionjában. Ez már csak azért sem következhetett be, mert hétfőn a nemzeti ünnep, az Australia Day tűzijátékát csodálhatták a Rod Laver Aréna nézői. No meg a kis Cibulkova és a nagy Venus ragyogását.

Az idősebbik Williams nővér régi formáját idézve teniszezik mostanában. Olyan lendülettel játszik, hogy nyugodtan letagadhatna néhányat harmincnégy évéből. A hétszeres Grand Slam-bajnok és volt világelső eddig viszonylag könnyű ellenfeleken jutott túl, hétfőn azonban a hatodikként kiemelt lengyel Agnieszka Radwanskával találkozott. A tizennyolcadikként jegyzett Venus agresszív játékára jellemző, hogy csaknem kétszer annyi nyerő ütést küldött a pályára, mint vetélytársa. Sokat kockáztatott, s ebből adódóan gyakorta hibázott is; ezzel magyarázható, hogy játszmanyeréshez jutott a biztonságos védekezést előnyben részesítő varsói vetélytárs. Végül azonban az amerikai 6:3, 2:6, 6:1-re győzött, így 2010 óta először jutott Grand Slam-viadal nyolcas elit mezőnyébe.

Cibulkova, a pozsonyi tűzgolyó
Cibulkova, a pozsonyi tűzgolyó
Issei Kato / Reuters

Egyúttal egylépésnyire került a testvérharctól. Ahhoz, hogy az elődöntőben létrejöjjön a családi csata, Venusnak az amerikai tinédzser, Madison Keys, míg a világelső Serenának a tavalyi finalista Cibulkova ellen kell nyernie.

Az utóbbi végképp nem lesz sima ügy. A 11. helyen kiemelt szlovák ugyanis hétfőn az elmúlt jó néhány esztendő legélvezetesebb női mérkőzéseinek egyikét vívta a 2012-ben és 2013-ban is Australian Open-bajnok Azarenkával. Az előzetes esélylatolgatás inkább a fehérorosz teniszező sikerét valószínűsítette, ám az egymás elleni meccsek tekintetében Viktorija hiába vezetett 7:2-re, most a csupán 161 centis Dominika nyert 6:2, 3:6, 6:3-ra. Amúgy neki volt a több vesztenivalója, hiszen ha kikap, kicsúszik a top 20-ból. Ezért vagy sem: villámrajttal indított, szélvészgyors játékkal „hozta” az első szettet. Ám Azarenka nem csupán egyenlített, hanem a döntő játszmában újabb két játékot nyert, s kis híja volt, hogy nem húzott el 3:0-ra. Ekkor a parányi pozsonyi tűzgolyó megint lángolni kezdett. Cibulkova minden gátlás nélkül szórta „gyilkos” pontjait, s a parádés labdamenetek végén – miként aztán a meccs befejezésekor is – ő ünnepelhetett. A publikummal együtt.

„Mindig élvezetes mérkőzéseket vívunk; úgy hiszem, illik egymáshoz kettőnk játéka. Szerintem most hoztuk ki a legtöbbet magunkból, mindketten csúcsformában teniszeztünk. Ami engem illet, örülök, hogy ezúttal nem blokkoltam le a győzelem kapujában. Nem a végeredményre, hanem mindig csak a következő pontra gondoltam” – ismertette a győzelmi receptet a szlovák teniszezőnő.

Az alsó ágon kedd reggelre tisztázódik, hogy a Halep (román, 3.)–Makarova (orosz, 10.) és a Sarapova (orosz, 2.)–Bouchard (kanadai, 7.) párharc után melyik két játékos lesz elődöntős. Közben az uraknál rendíthetetlenül menetelnek előre az esélyesek, a sztárok közül csupán Roger Federer (svájci, 2.) hiányzik a verseny második hetének mezőnyéből. Novak Djokovics (szerb, 1.) a luxemburgi Gilles Müllert múlta felül három szettben, Milos Raonic (kanadai, 8.) a spanyol Feliciano Lopezt (12.) győzte le ötjátszmás, kemény csatában, a címvédő Stanislas Wawrinka (svájci, 4.) a másik ibériait, Guillermo Garcia Lopezt küldte haza, s a japán Kei Nisikori (4.) sem adott esélyt az újabb spanyol búcsúzónak, a szebb napokat megélt David Ferrernek (9.).

S most kezdődik a tánc! A felső ágon a Djokovics–Raonic és a Wawrinka–Nisikori meccset szerdán rendezik, az alsó szekcióban pedig már kedden megtudjuk, mi lesz a Nadal (spanyol, 3.)–Berdych (cseh, 7.) és a Murray (brit, 6.)–Kyrgios (ausztrál) negyeddöntő végeredménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.