Apám, a Tesi

Összesorsolták a Testvériséget és a Vasast a Magyar Kupában.

Ne mondják, hogy na és...

Minden idők legnagyobb hazai szenzációinak egyike tartozik e párosításhoz. A BLASZ I-es Testvériség ugyanis 1964. szeptember 9-én kiejtette a negyeddöntőből (!) a Vasast. A piros-kékek gálacsapattal álltak fel: a Varga – Ihász, Mészöly, Berendy, Sárosi – Mathesz, Fister – Pál Tibor, Machos, Puskás, Farkas garnitúra tagjainak többsége négyszer volt bajnok 1961 és 1966 között, s 66-ban veretlenül hódította el az NB I aranyérmét. Arról nem beszélve, hogy Ihász és Farkas 1964-ben Eb-bronzérmes és olimpiai bajnok, Mészöly és Sárosi „csak” Eb-harmadik volt.

Az ötödosztályú „Tesi” (Székely Gy. – Vilmányi, Halász, Rónai K. – Matykó, Rónai A. – Tarcali, Bosnyák, Illés, Székely A., Balla) alighanem a klub legnagyobb diadalát aratta, amikor 1-0-ra legyőzte ezt a ragyogó tizenegyet, pláne úgy, hogy a korabeli tudósításban az állt: „A válogatott nevektől csillogó piros-kékek egyáltalán nem vették félvállról ellenfelüket.” Balla azonban befejelt egy szögletrúgást, míg a túloldalon Székely György kapus védte még a foghatatlant is.

Nem volt ujjgyakorlat. Mészöly Kálmán 1964-ben
Nem volt ujjgyakorlat. Mészöly Kálmán 1964-ben
Petrovits László / MTI

Felfoghatatlan.

Beszámolójában a Népsport arra is kitért: „Az ember úgy hitte, ezt a nyomást nem lehet kibírni.” A Testvériség kibírta. Négy nappal később az MTK nem. A Népstadionban rendezett bajnoki rangadón a Vasas (65 ezer néző előtt) 6-2-re nyert a kék-fehérek ellen.
A hajdani kupameccset háromezren látták. Megközelítőleg ennyien akár manapság is összejöhetnek. S a Testvériségnél nyilván abban reménykednek, nem ez lesz az egyetlen hasonlóság...

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.