Dollármilliókkal vesztegethették meg az alelnököt

A futballrajongók többsége meghökkent, amikor Joseph Blatter FIFA-elnök bejelentette: Katar rendezheti a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot. Nem voltak kevesen azok, akik azonnal korrupciót kiáltottak, mivel nem találtak racionális okot arra, hogy a futballhagyományoktól mentes dúsgazdag országban tartják a csúcseseményt.

Fölfoghatatlannak tetszett az is, hogy a sivatagban a nyáron akarják lebonyolítani a tornát. A vesztegetés gyanúja beárnyékolta a határozatot, s a brit The Telegraph című lap tegnap publikált oknyomozó cikke bizonyítja: magas rangú FIFA-vezető érintett az ügyben.

Jack Warner, a korábbi alelnök 1,2 millió dollárt kapott egy olyan cégtől, amelyet a Mohamed Bin Hammam, a Katari Labdarúgó Szövetség korábbi elöljáróinak egyike, az ázsiai szervezet egykori első embere irányít. Warner fiai 750 ezer dollárt kasszíroztak a vállalattól, míg a sportdiplomata közeli munkatársa további 400 ezer dollárt kapott.

A társaság összesen mintegy 2,5 millió dollárral gazdagodott. Az átutalásokat magyarázhatja, hogy Warner a tagja volt a végrehajtó bizottságnak, amely döntött a 2022-es helyszínről. (Érdekesség, hogy az eredetileg huszonnégy tagú bizottságból két tagot már a szavazás előtt felfüggesztettek: egyikük eladta a voksát, másikuk 1,5 millió fontot kóstáló futballakadémiáért cserébe kínálta támogatását.)

Az FBI nyomozói már vizsgálják a Warner-ügyet, s munkájukat segíti a trinidadi férfi fiainak egyike, aki együttműködik a hatóságokkal a felderítésben. A katari szervezőbizottság, ahogyan minden korábbi vádat, úgy az aktuális fejleményeket is cáfolja, s közleményében leszögezi: „A 2022-es pályázat bizottsága maximálisan betartotta a FIFA feltételeit, és megfelelt az etikai kódexnek. A bizottságnak és az azzal kapcsolatban álló személyeknek nincs tudomása semmiféle üzleti kapcsolatról az érintett magánszemélyekkel.”

Hamarosan kiderül, hogy az FBI ügynökei megerősítik-e a kommüniké állításait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.