Angyalok kosszarvakkal

1994. december 24-én a Los Angeles-i Coliseumban a Kansas City Chiefs 19:9-re legyőzte a Los Angeles Raiderst a profi amerikaifutball-ligában. Az volt mindmáig az utolsó NFL-mérkőzés az angyalok városában, a gigantikus metropolisz immár huszonegy éve profi futball nélkül létezik.
De ennek vége: a tojáslabdás futball az ősztől visszatér Los Angelesbe. Örömünnep van a tengerparton, miközben St. Louisban potyognak a könnyek. A franchise-tulajdonosok ugyanis a három elszánt jelentkező, a San Diego Chargers, az Oakland Raiders és a St. Louis Rams közül utóbbiak költözési szándékát hagyták jóvá, így a „Faltörő Kosok" tehetik át a székhelyüket a nyugati partra.
Az utolsó meccs St. Louisban: Trumaine Johnson Kaliforniáig fut a labdával
Az utolsó meccs St. Louisban: Trumaine Johnson Kaliforniáig fut a labdával
Joe Nicholson/USA TODAY Sports / Reuters

Az NFL Los Angelesbe való visszatérése lényegében azóta téma, hogy 1994-ben egyszerre távozott onnan a Raiders és a Rams. Kevesen értik, egyáltalán miként lehetséges az, hogy az agglomeráció nélkül is 3,8 millió lakosú városban, az Egyesült Államok második legnagyobb településén, egyben a második legnagyobb piacán ilyen hosszú ideig nem volt NFL-csapat, miközben az olyan, amerikai mértékek szerint kis vonzáskörzetű városoknak is van, mint Jacksonville, Green Bay vagy Buffalo. Múltja persze van az NFL-nek a filmipar fővárosában: 1946 és 1994 között a Rams, 1960-tól több mint egy évig a Chargers, 1982-től 1994-ig pedig a Raiders székhelye volt a város.

Valamely csapat Los Angelesbe költözése már csak azért is téma volt évről évre a ligában, mert minden klubtulajdonosnak szokása volt a székhelyváltással fenyegetőzni, amikor új stadiont akart, de nem kapott a várostól.

A Rams azért lehetett a befutó, mert a 6,3 milliárd dolláros vagyonnal bíró Stan Kroenke, a csapat tulajdonosa nemcsak blöffölt a költözéssel, hanem még a döntés előtt vásárolt is egy 60 holdas telket Iglewoodban 90 millió dollárért, amelyre egy vadonatúj stadiont húz fel (addig a Los Angeles Rams vélhetően a Coliseumban vagy az 1994-es futball-vb döntőjének helyszínén, a pasadenai Rose Bowlban játszik majd).

A látványtervek lenyűgözőek: 80 ezer férőhelyes lenne az új létesítmény (fontosabb meccseken 100 ezresre bővíthető), 1,86 milliárd dollárból épül meg, egyetlen cent közpénz nélkül. A stadiont félig a földbe süllyesztik, a tetőszerkezetet pedig reklámfelületnek kívánja használni Kroenke, így megteremtve a világ legnagyobb hirdetőtábláját. Nem hülyeség: Los Angeles fölött naponta 35 millió ember utazik repülővel.

Több oka is van azonban annak, hogy eddig minden csapat elvágyódott Los Angelesből. Egyrészt a liga 32 csapata egyenlő arányban osztozik a bevételeken, miközben LA-ben borzasztóan magasak a költségek. Ismert jelenség továbbá, hogy Los Angelesben a nézők nagyon sikerorientáltak, és nem szívlelik a vesztes csapatokat (a Lakers kosárlabdacsapatán kívül nem is rajonganak egyik profi ligás együttesért sem). Arrafelé egyébként is nagy divat tévén nézni a sportot, egyszerűbb, mint beautózni a városba és a dugóban üldögélni a negyvenfokos hőségben.

Mindez azonban nem rontja el a várakozás izgalmát, mert most sztori van: Amerika sportja visszatér a szórakoztatóipar fővárosába.

Hétfőre négyen maradnak

A hétvégén a főcsoport-elődöntőkkel folytatódik az NFL rájátszása.

Amerikai főcsoport: New England Patriots–Kansas City Chiefs (szombat, 22.30), Denver Broncos–Pittsburgh Steelers (vasárnap, 22.30).

Nemzeti főcsoport: Arizona Cardinals–Green Bay Packers (vasárnap, 2.15), Carolina Panthers–Seattle Seahawks (vasárnap, 19).

A továbbjutásról egyetlen meccs dönt. Mindegyik mérkőzést élőben közvetíti a Sport 2.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.