Álomtizenegy

Az ausztráliai Adelaide-ben rendezett vb-n immár a tizenegyedik aranyérmét nyerte a vitorlázók repülő hollandi hajóosztályában a Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős. Személyes vonatkozásoktól sem mentes tisztelgés következik az álomtizenegy megvalósítói előtt.

Föld, levegő, víz. Nem mindenki tud e három közegben virítani. Lehet, hogy ők sem!

Bár Olcsi, a kormányos remek futballista kis- és nagypályán is, ám a légben nem tudom, mire képes. Andris, a legénység, lehet, hogy sokoldalúbb. Ő felemeli az Airbust, meg le is hozta eddig mindig. Pilóta.

Szóval legyen a víz a döntő? Akkor ők nálam a repülő hollandi Federer, Wawrinka kettőse. Engedtessék meg egy kis visszapillantás! Még a Telesportnál dolgoztam, amikor a vendégeim voltak 1994 januárjában, első világbajnoki címük után. (Érdekes, hogy néhány ezer kilométerrel arrébb ugyan, azt is ott lenn – down under – szerezték, Adelaide-ben.) Akkor még meglehetősen félszegen nyilatkoztak, ám már tudták, hogy illik megköszönni a szülőknek a győzelemhez nyújtott segítséget. Ami Zsombor papa (sajnos már nincs közöttünk) esetében, elismert edző lévén szakmai, míg Péter papánál (meg ne sértődjék!) a nem is csekély materiális támogatást jelentette.

Majthényi (jobbra) és Domokos, a repülő magyarok
Majthényi (jobbra) és Domokos, a repülő magyarok
NS Archív

Aztán felnőttek a fiúk. Nyerték az aranyakat már-már kereskedelmi mennyiségben. Egyvalami bánthatta csak őket. Az, hogy a legutóbbi két évtizedben nálunk rendezett három vb-n – mindig Balatonföldváron – csak ezüst jutott nekik. Tegyük hozzá: a magyar vitorlázás eddigi egyetlen olimpiai érmét (bronz) szintén ebben a hajóosztályban szerezték a Detre fivérek még 1980-ban Tallinnban. Később a bolygó hollandik kikerültek az ötkarikás műsorból.

De világseregszemléjük így is a legnépszerűbb regatták közé tartozik. A Sydney-öbölbe (Opera, Harbour Bridge) most is az Óperencián túlról érkezett a versenyzők több mint a fele. Közöttük a két legnagyobb sztár Majthényi Szabolcs és Domokos András. Ők még tavaly júliusban megcsinálták azt a maguk világában, amit a Real Madrid Európában. A tízest! Ők azonban világelsőkként.

Szokták mondani: a cím kötelez! „Öbölhossznyi” előnnyel verve a többieket az első hét futamban bizony alaposan túlteljesítettek. Mert ez a produkció – kérdezzék csak meg a sportág kiválóságait! – már több, mint a Mount Everest! Legyünk büszkék az álomtizenegy birtokosaira, 2015 első magyar világbajnokaira!

Volt nekünk egyszer egy al- (vagy ellen-?) tengernagy uralta királyságunk. Az már régen volt! Most Olcsi és Andris a király.

Tengernagyként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.