Alekszandra- és Tim-show

Kérdezgetik egymást az emberek, ki is ez az Alekszandra Panova, s hogy honnan került elő a különös nevű Tim Smyczek? Tény, hogy sokat eddig nem hallottunk róluk, s az is biztos: az esztendő első Grand Slam-tenisztornáján a következő napokban sem kerül szóba a nevük, hiszen mindketten kiestek.

A szerdának mégis ők voltak a főszereplői. Hiszen majdnem sikerült a szakadékba lökniük az óriást... Marija Sarapovát és Rafael Nadalt a menekülési ösztön, a rutin és a küzdeni akarás mentette meg.

Amúgy Panova és Smyczek is volt már a százas mezőny tagja – előbbi a 71., utóbbi a 73. helyig jutott a világranglistán –, és jelenlegi 150., illetve 112. helye sem feltétlenül lebecsülendő, hiszen régi tapasztalat, hogy az első 200 játékost technikailag hasonló felkészültség jellemzi, közöttük leginkább a koncentráció, a napi forma és hangulat dönt, azaz a szuperklasszisok kivételével bárki ellen nyerhetnek.

Sőt még a sztárok is sarokba szoríthatók.

A selejtezőből a főtáblára kapaszkodó, korábban főleg párosban jeleskedő, huszonhat esztendős Panova például az első körben a komoly karriert maga mögött tudó román Sorana Cirsteát múlta felül, és a sokszoros Grand Slam-bajnok, korábbi világelső Sarapova ellen volt hajszálnyira a meccsnyeréstől. A döntő szettben 4:1, 30:0 volt a javára, hatpontnyira állt a világszenzációtól. S noha előző két pontját ász adogatással szerezte, amikor ezután kettős hibát ütött, megtört a lendülete – vélhetően ez volt a sorsfordító momentum a meccsen. Sarapova ráérzett a lehetőségre, s megkezdte a felzárkózást. Honfi- és vetélytársa 5:4, 40:30-nál még elpuskázott egy meccslabdát, aztán egy újabbat, majd az energiáinak az utolsó morzsáit is mozgósítani tudó Sarapova 6:1, 4:6, 7:5-ös győzelemmel túlélte az orosz házi derbit.

Nadalról tudtuk, hogy sérülései, műtétje, hosszú kihagyása és meccshiánya után rögös lesz a visszatérése, ám azt nem gondolta senki – főleg nem az orosz Mihail Juzsnij elleni könnyed melbourne-i bemutatót látva –, hogy a selejtezőből érkező, huszonhét esztendős Smyczek rettenetesen megszorongatja. Pedig azt tette. A mokány jenki ötjátszmás talpalásra kényszerítette a favoritot; a mérkőzés az utolsó pillanatig nyílt volt, s a harmadikként kiemelt spanyol teniszező térdre rogyva sírt, amiért sikerült kicsikarnia a 6:2, 3:6, 6:7, 6:3, 7:5 arányú győzelmet a négyórás thriller végén. A közönség mindkét játékost éltette. A vesztes amerikait példás sportszerűségéért is, hiszen az utolsó gémben megnyert pontot „adott vissza” Nadalnak az után, hogy ellenfele szervájába a lelátóról belekiabáltak. Nem csoda, hogy a mallorcai sztár – aki minden kínja, fizikai nehézsége ellenére úgy küzdött, akár az oroszlán – élete legnehezebb mérkőzései közé sorolta e találkozót.

A másodikként kiemelt svájci Roger Federer is elvesztett egy játszmát (3:6, 6:3, 6:2, 6:2 az olasz Simone Bolelli ellen), ezzel együtt simán nyert, miként a brit Andy Murray (6.), a cseh Tomas Berdych (7.) és a bolgár Grigor Dimitrov (10.) is. A hölgyek versenyében a román Simona Halep (3.) és a kanadai Eugenie Bouchard (7.) játszi könnyedséggel teljesítette soros feladatát.

Csütörtökön a tábla felső ágának meccsei következnek: az uraknál magyar idő szerint reggel kilenckor láthatjuk a Lleyton Hewitt–Benjamin Becker ausztrál–német meccset, a hölgyeknél ugyanekkor a kétszeres Australian Open-bajnok fehérorosz Viktorija Azarenka és a volt világelső dán Caroline Wozniacki előrehozott döntőnek is beillő rangadója ígérkezik a nap fénypontjának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.