Alberto Contador is lebukott

Újabb doppingbotrány rázta meg a sportágat: tiltott szert találtak a háromszoros Tour de France-győztes Alberto Contador szervezetében.

A kölni laboratórium munkatársai klenbuterolra leltek az idei francia körverseny július 21-i pihenőnapján levett vizeletmintában. (A viadal legnehezebb, pireneusi szakaszainak egyikét rendezték a következő napon.)

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség azonnal felfüggesztette a spanyol sportoló versenyzői engedélyét, ám a szervezet közleményében leszögezte: az elemzés olyan kis mennyiségű anyagot mutatott ki, amilyet a szakembereknek észre sem kellett volna venniük. A sportági federáció messzemenően szokatlan reakciója nem egyedülálló a szervezet történetében. A hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong is minden hasonló esetben számíthatott a szövetség támogatására. Igaz, akadt rá példa, hogy - magánemberként - százezer dollárral segítette a szervezetet.

Contador nem először kerül bajba pályafutása során. Korábban Eufemiano Fuentes, a hírhedt doppingdoktor ügyében is felvetődött a neve, ám akkor megúszta a büntetést. A bringás menedzsmentje ezúttal is előállt a megfelelőnek vélt magyarázattal: a stáb szakemberekkel egyeztetett, akik egybehangzóan állítják, hogy mivel Contadort a francia körversenyen többször is ellenőrizték, a tiltott szert pedig kis mennyiségben mutatták ki, így az anyag gyakorlatilag csak valamilyen fertőzött étellel kerülhetett a szervezetébe.

Egészen eltérő véleményen van Bakanek György doppingszakértő, aki úgy véli, hogy az anabolikus hatású szer a - tudomány jelenlegi állása szerint - tiltott teljesítményfokozásra szolgál, és e célból kerülhet a versenyző szervezetébe. Egyébiránt a szakember megjegyezte, hogy a kerékpársportban aligha kell komolyabb vizsgálatot folytatni afelől, hogy a klasszisok közül ki doppingol és ki nem, ugyanis tiltott szerek használata nélkül lehetetlen az első ötven közé kerülni. „Mindössze azon múlik, hogy lebukik-e a sportoló, hogy mennyi pénze van. Ha olyan szert tud vásárolni, amely még nem szerepel a laborok adatbázisában, kicsúszik az ellenőrök kezei közül."

Mindenesetre a spanyol kerekes tegnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján leszögezte: nem bűnös, és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség hibázott, amikor fölfügesztette versenyzői engedélyét.

Contador útban a doppingellenőrzésre - itt még mosolyog
Astana rider Alberto Contador of Spain goes to the anti-doping medical testing facility after the 15th stage of the 96th Tour de France cycling race between Pontarlier and Verbier, July 19, 2009. REUTERS/Eric Gaillard (SWITZERLAND SPORT CYCLING)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.