Százszázalékos magyar győzelem

Hárommillió-ötszáztízezer forint: ennyivel gazdagodott a hazai pólóutánpótlás. A fővárosban tartott nemzetközi férfi vízilabdatornán ugyanis 90 ezer forintot ért egy magyar gól.

Benedek Tibor játékosai a BVSC Laky Károly uszodájában –amelyet 860 millió forintból újítottak fel gyönyörűen, de (XXI. század, ó!) sajtóhelyi wifire már nem telt –összesen harminckilencszer találtak a hálóba. A két gyengébb csapatnak, az Egyesült Államok és Kanada válogatottjának huszonegyet, illetve kilencet dobtak, s a viadal döntőjének mondható meccsen, a Horvátország csapata elleni találkozón is kilencszer voltak eredményesek.

Magyar–horvát: pezsgő fürdő a Szőnyi úton
Magyar–horvát: pezsgő fürdő a Szőnyi úton
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Kemény Dénes, a szövetség elnöke még az esemény előtt mondta lapunknak, hogy a – kísérleti jelleggel – rövidített, 25 méteres pályán sok gól várható, s a kisebb terület nem feltétlenül a technikás csapatoknak, inkább a vagányabb, gyorsabban kapcsoló pólósoknak kedvez. Szerinte a magyarok a konkurenciánál jobban tudnak alkalmazkodni a változásokhoz, s ha kell, akár átlósan is játszunk.

A kapuk azonban nem kerültek a sarkokba, viszont honfitársaink rendkívül jól vízilabdáztak az olimpiai címvédő horvátok ellen is. Ivica Tucak, az ellenfél szövetségi kapitánya már akkor reklamált, amikor hivatalosan még el sem kezdődött a meccs. A szervezők ugyanis „kiadták” a ráúszást. A futballban divat, hogy a kezdőrúgást civilek végzik el, s azután következik az igazi labdafuttatás, ám itt és most nem a lelátóról érkeztek próbázók. A BVSC két kiváló úszója közül Bernek Péter a magyarok, Kapás Boglárka pedig a vendégek képviseletében próbálta elsőként elérni a pálya közepén, a tartóban lévő labdát. Amint az várható volt, Bernek győzött, a magyarok pedig kezdhették a támadást. Ez nem tetszett Tucaknak, aki várta volna a pólós ráúszást.

A horvát szakvezető a későbbiekben is többször „tárgyalt” a játékvezetővel, de előbb-utóbb rá kellett jönnie: csapatának ezen az estén esélye sincs. Decker Attila szenzációsan védett, Salamon Ferenc két góllal kezdett, majd következett Német Toni, s bár rendesen pezsgett a víz, a magyar válogatott – rendre háromgólos előnyben pólózva – 9:6-ra győzte le a Világ Ligában hozzá hasonlóan százszázalékos vendégeket. Varga Dénes és az ismétlő Német duplázott, Salamon mesterhármasig jutott, a két Márton, Vámos és Szivós szintén a gólszerzők közé került. (A legifjabb Szivós, a nagy pólódinasztia tagja messziről, laposan szenzációs lövést küldött a kapuba.)

Másnap a magyarok már tornagyőztesként játszottak Kanada legjobbjai ellen, s talán ennek tudható be, hogy a vártnál nehezebben nyertek 9:7-re.

A hazai siker után nincs pihenő: holnap Kassán Szlovákia csapatával játszik Világ Liga-mérkőzést a válogatott. A VL-sorozatot ugyancsak 25 méteres pályán rendezik, azaz abban a szériában is a vagány, gyorsan kapcsoló játékosoknak jut a főszerep...

A budapesti torna végeredménye: 1. Magyarország 9 pont, 2. Horvátország 6, 3. Kanada 1 (23:31), 4. Egyesült Államok 1 (30:47).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.