Abnormális véreredmények

Tovább gyűrűzik az atlétikai doppingbotrány: több, 2009 októberé­ben kelt levél bizonyítja, hogy a nemzetközi szövetség vezetése már akkor szinte biztos volt abban, hogy Oroszországban rendszerszintű volt a doppingolás.
Az AP amerikai hírügynökség birtokába került Pierre Weiss, a nemzetközi szövetség főtitkára Valentyin Balahnyicsevnek, az orosz szövetség – azóta már örökre eltiltott – korábbi elnökének írt levele, amely szerint a 2009-es szabadtéri világbajnokságon, illetve a félmaratoni vb-n levett minták abnormális véreredményeket állapítottak meg az orosz versenyzőknél.

„Sajnos, nincsenek jó híreim az orosz atléták berlini vértesztjeiről: ismét sokkal több extrém eredményt kaptunk, mint más országok versenyzőinél" – írta Weiss a berlini vb kapcsán Balahnyicsevnek 2009. október 14-én, hozzátéve, hogy az adatok szisztematikus vérdoppingolásra, EPO-használatra utalnak.

A főtitkár levele szerint, ha lenne olyan szabály, hogy az abnormális értéket produkálók nem indulhatnának, akkor hét orosz sportoló részt sem vehetett volna a vb-n, közülük ráadásul ketten aranyérmet nyertek a német fővárosban.

Nemcsak arról van szó, hogy ezek a versenyzők csaltak, hanem értékeik azt mutatják, hogy az egészségüket, sőt az életüket is veszélybe sodorták" – üzente Weiss.

A szabályok szerint az abnormális véreredmény önmagában nem elegendő egy atléta eltiltásához, ugyanakkor doppingolásra utal.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.