A topfavorit nyerte a női kézilabda Eb-t

Furcsa játék lett a sportág női szakága: a skandináviai ­Európa-bajnokság döntőjét az a svéd együttes játszhatta, amely ellen a tizedikként végző magyar válogatott a mérkőzés első félidejében öt góllal vezetett, s a találkozó háromnegyedében lényegesen jobb teljesítményt nyújtott...

A svédek a szombati elődöntőben a románokat intézték el két góllal, s noha történetük legnagyobb sikerét már ezzel elérték, duzzadó önbizalommal készülhettek a dánokat kiütő norvégokkal vívandó fináléra, tekintettel arra, hogy a közédöntőben - igaz, sok szóbeszédre okot adó kétszer félórában - egyszer már lemosták a topfavoritot.

Aztán Norvégia szépen bekezdett, és alighogy elkezdődött a meccs, az lett az ember érzése: a Hammerseng vezérelte klassziscsapat ezúttal simán veri a szomszédot, akár csak összes többi vetélytársát. Ehhez képest a folytatásban a mind hatékonyabban védekező svédek elöl is felnőttek a feladathoz, és a 18. percben átvették a vezetést (5:4). Sőt: a nyitó játékrész későbbi szakaszában háromgólosra növelték előnyüket, de mivel az ellenfélre az összeroppanás kevéssé jellemző, a 11:10-nél kezdődött második félidő nem akármilyen izgalmakat ígért.

Ám csalatkoznunk kellett. A térfélcserét követően a norvégok előbb egyenlítettek (13:13), majd „felmosták a padlót" az idő múlásával egyenes arányban elfáradó és lelombozódó ellenfelükkel. Hat gólt lőttek a sorozatban, s a hátralévő idő már csak a formalitás jegyében telt. A vége 25:20, és földöntúli norvég örömünnep lett. Még szép: az aranyérmes alakulat játékosainak egy része immár negyedik Európa-bajnoki győzelmét élhette át.
Mi már csak tudjuk: irigylésre méltó társaság.

Eredmények. Elődöntő: Norvégia-Dánia 29:19, Svédország-Románia 25:23. Az 5. helyért: Franciaország-Montenegró 23:19. A 3. helyért: Románia-Dánia 16:15. Döntő: Norvégia-Svédország 25:20.

A magyar női kézilabda-válogatott a lehetséges legveszélyesebb riválist, a német csapatot kapta ellenfélül a jövő évi, brazíliai olimpiai kvalifikációs világbajnokság selejtezőjének vasárnapi sorsolásán. A párharc első meccsét június 4-én vagy 5-én idegenben, a visszavágót egy héttel később hazai pályán vívja a magyar együttes. A párharc győztese vehet részt a december 3. és 18. között rendezendő vb-n. A selejtező további párosítása: Izland-Ukrajna, Franciaország-Szlovénia, Lengyelország-Dánia, Csehország-Montenegró, Spanyolország-Macedónia, Hollandia-Törökország, Horvátország-Szerbia.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.