A Paralimpiai Bizottság nem vesz részt a Sportcsillagok Gálaestjén

A Magyar Paralimpiai Bizottság hivatalosan nem vesz részt a Sportcsillagok Gálaestjén, annak előkészítő mechanizmusával sem tud azonosulni, s amennyiben a helyzet jövőre sem változik, teljesen elhatárolódik az eseménytől.

Az MPB azt javasolja, hogy a parasportolók esetében is a sportújságírók döntsenek az év legjobbjairól.

Jelenleg a Sportcsillagok Gálaestjén, az Év sportolói választás díjkiosztóján a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége elnökségének döntése alapján ismerik el a legjobb fogyatékos sportolókat, négy kategóriában. "Az MPB nem fogadja el, hogy a jelenlegi rendszerben fogyatékos köztestületként nincs beleszólása az év legjobb fogyatékos sportolóinak kiválasztásába. Az épeknél sem fordulhat elő, hogy a Magyar Szabadidő Sportszövetség különböző értékrendek alapján tegyen javaslatot a díjazottakra" - áll a közleményükben.

Pajor-Gyulai László, az Év sportolói választást idén 51. alkalommal szervező Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke azt mondta, nagyon sajnálja a kialakult helyzetet. "Az MPB-vel abban maradtunk, hogy ők egyeztetnek a FONESZ-szel és egyezségre jutnak, a jelek szerint erre nem került sor. A fogyatékos sport annyira speciális, hogy a sportújságírók nem vállalkozhatnak arra, hogy a különböző területek legjobbjainak teljesítményét összevessék. Az MSÚSZ mindig is nyitott volt arra, hogy a fogyatékos sport legjobbjait is jutalmazza, de a szervezetek közötti hatásköri vitáktól szeretné távol tartani magát" - mondta Pajor-Gyulai.

Vajda-Cseh párharc a férfiaknál

Várhatóan Vajda Attila és Cseh László közül kerül ki az Év sportolója - a díjátadást pénteken 19 órától rendezik meg a Syma Csarnokban a Sportcsillagok Gálaestje keretében.

A férfiaknál a sportújságíróknak azt kellett eldönteniük, hogy Vajda kenu egyes 1000 méteren szerzett olimpiai aranyérme vagy Cseh László három, Európa-rekorddal elért úszóezüstérme ér-e többet.

"Számomra ez a kérdés nem kérdés, az olimpiai aranyéremnél egész egyszerűen nincs több" - jelentette ki Cseh László. "Nagyon nagyra tartom Laci teljesítményét, akit csak a földönkívüli tudott megelőzni. Laci többet nem tehetett, mint hogy minden indulásánál legyőzte korábbi önmagát. Ennél több mi lehet?" - mondta Vajda Attila.

A  nőknél látszólag egyszerű a helyzet, olimpiai bronzával Mincza-Nébald Ildikó a legkomolyabb várományos a címre, ugyanakkor a Janics Natasa-Kovács Katalin ötkarikás bajnok páros - itt külön-külön - is a legjobbak közé kerülhet.

A csapatok esetében aligha lehet kétséges a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdások újabb sikere, de erős kihívóként szállt be a versenybe a világelitbe jutott jégkorong-válogatott, s a már említett Janics, Kovács duó.

A szövetségi kapitányoknál hasonlóan kemény ellenfele akadhat Kemény Dénesnek Pat Cortina személyében, aki ebben a kategóriában az első külföldi díjazott lehet.

Az év edzői versenyben is valószínűleg visszaköszön a Vajda-Cseh párviadal Vécsi Viktor és Turi György között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.