A lehetetlen mégis létezik Amerikában

Keserű vereséget szenvedett a vitorlások számára kiírt Amerika Kupa versenyében az új-zélandiak egysége. A világ legrégebbi kupáját ugyanis 1-8-as állásról fordította meg az amerikai Oracle egysége, s nyerte meg 9-8-ra a párviadalt.

Larry Ellison átszállt hajójára és megdicsőült. Csapata az újkori sport történetének talán legnagyobb fordítását hajtotta végre a világ legrégebbi versenysorozatán. A vitorlások számára rendezett Amerika Kupát ugyanis a milliárdos egysége, az Oracle Team USA hódította el 9-8-ra, úgy, hogy az ellenfél, az Emirates Team New Zeland már 1-8-ra vezetett az amerikaiak ellen.

A San Franciscó-i öbölben zajló párbajon a regényekbe illő diadallal James Spithill kormányosként a legfiatalabb kétszeres győztes lett a kupa történetében, de az talán még inkább a krónikákba illik, hogy a sorozat több mint 160 éves történetében ilyen fordításra még nem volt példa. 

Az Oracle-hajó és a legénység rendelkezésére álló korlátlan pénzmennyiség ezek szerint még azt is ellensúlyozta, hogy kilátástalan helyzetbe hozta őket a kivik legénysége a páros összecsapás első szakaszában. Ám az sem volt elhanyagolható szempont, hogy Ellison a katasztrofális kezdés után egyszerűen menesztette taktikusát, és egy olimpiai bajnokot, Ben Ainslie-t igazolta helyére. 

Akkor úgy tűnt, hogy az új igazolás nem sokat lendít a hajón, ám az utolsó futam közben, amikor is az amerikaiak a szembeszeles szakaszon előztek, a kommentátorok egymás között beszélgetve az előzést Ben Ainslie számlájára írták, s egy másik – talán még fontosabb – tényezőre: a döbbenetes, 50 milliárd forintnak megfelelő forrásból felépített hajó sebességére. 

Hozzáértők szerint az amerikaiak feltámadásuk kezdetére találták meg a hajó beállításait, s ennek köszönhető a hihetetlen fordítás. Ráadásul ezt úgy tették meg, hogy két büntetőpontot is kaptak, szabálytalan súlyok használata miatt, így végül is 11 győzelmet kellett összehozniuk a kupáért.

Ha pedig már a technika sem segített, akkor ott voltak a rendezők. 2-8-as állásnál a kivik ugyanis kilőttek a rajtnál, s szinte megkerülték az amerikai egységet, s elsőként fordultak az első bólyánál. Ezt követően villámgyorsan távolodtak az Oracle egységétől, ám erős szélre hivatkozva a rendezők visszalőtték a futamot.

A kommentátorok is meglepve kérdezték a zsűrihajót, hogy miért ez a döntés, amire csak annyi volt a válasz, hogy a szabály az szabály, ilyen szélben nem mehetnek. Ehhez annyi tartozik hozzá, hogy például az 18. és a 19. futamon hasonló, a limit fölötti szelet is mértek, apró különbség: azt az Oracle nyerte meg.

Ugyanakkor az új-zélandi kapitány, Dean Barker számára nem csak ezért keserű a vereség. A kivik hajója ugyanis többször is vezetett futamok közben - az utolsó összecsapás első szakaszában is elöl voltak -, ám nem tudta behúzni az utolsó győzelmet. A legnagyobb hibája egyértelműen az volt, amikor be szerettek volna fordulni az amerikai egység elé, ám az nem sikerült, s majdnem felborult a több milliárdba kerülő szuperhajójuk.

Mindenesetre az amerikai győzelem után azonnal voltak a verseny oldalán olyan kommentek, amelyek azt találgatták, hogy vajon Ellison kitalálja-e magának, hogy 200-250 évig él, mert akkor alighanem ezt is kifizeti. Ugyanakkor azt akkor sem lehet elvitatni az Oracle egységétől, hogy nemcsak a vitorlás, hanem a teljes sporttörténelem talán legnagyobb feltámadását hajtották vége.  

Az ötvenmilliárdos amerikai vitorlás a hullámok felett repül
Oracle Team USA sails against Emirates Team New Zealand during Race 8 of the 34th America's Cup yacht sailing race in San Francisco, California September 14, 2013. REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES - Tags: SPORT YACHTING) - RTX13LKI
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.