Bajnok a Lakers

Még soha nem fordult elő az NBA történetében, hogy valamely csapat három nyert és egy vesztett meccs után elbukja a nagydöntőt. Most sem. A szezon kezdetétől bajnokesélyes Los Angeles Lakers - magyar idő szerint hétfőre virradóra - magabiztosan nyerte az észak-amerikai profi férfi kosárlabda-bajnokságot, miután az ötödik mérkőzésen 99:86 arányban legyőzte a hazai parketten fellépő Orlando Magic-et.

A "LA" tizenötödik bajnoki címének megszerzésében oroszlánrésze volt a 31 éves dobóhátvédnek, Kobe Bryant-nek, aki a papírformának megfelelően elnyerte a végjáték legjobb játékosának (MVP) járó Bill Russell-trófeát. Bár óriások közismerten gyakran fordulnak meg a kosárlabdapalánk alatt, a mérkőzésenként eddig 33 pontot hozó klasszis ezúttal is a mezőny fölé magaslott - de tudásával. (Magassága amúgy két méter alatt van.)

Pau Gasol és Dwight Howard  küzdelme
Pau Gasol és Dwight Howard küzdelme

Harminc ponttal járult hozzá csapata győzelméhez, melynek mértéke nem teljesen fedi a játék képét: a floridaiaknak csak a 28:26-ra hozott első negyedben volt még némi esélyük a sikerre. A kosarak mellett lepattanókban, passzokban is jeleskedő, személyi hibákat kikényszerítő Bryant vezetésével a Lakers egyre nagyobb fölénybe került, a meccs felénél már 10, a harmadik negyed végén pedig 15 ponttal vezetett.

Az egy februári bajnokin, a New York-i Madison Square Gardenben 61 (!) pontot dobó Bryant ezzel a szezonnal végképp kilépett egykori csapattársa, Shaquille O'Neal árnyékából. A mostani a negyedik bajnoki címe, de az első a jelenleg Phoenixben játszó "Shaq" nélkül. (O'Neal egyébként korábban mindkét mostani nagydöntős csapatot is megjárta, és az "LA" vonzerejét jelzi, hogy otthagyta érte a 18 millió dollárral többet ígérő Orlandót.... Phil Jackson, a vendégek szakvezetője vasárnap este az NBA mindenkori legsikeresebb dirigense lett, tíz bajnoki címmel.)

Az Amway-csapatnál - az Orlando a tisztítószerek marketingjén meggazdagodott milliárdos, Rich DeVos tulajdona - Rashard Lewis érte el a legtöbb találátot (18). Elmaradt a várttól Hedo Turkoglu (12) és az NBA zsákológépe, Dwight Howard (11) teljesítménye. A sportág csapatsemleges rajongói nem is a floridaiakat várták a döntőbe, hanem a Cleveland Cavalierst, hogy láthassák Bryant és LeBron James párharcát. Ám az ohióiakat a Magic kiejtette a keleti főcsoport döntőjében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.