A globális sportüzlet nagyágyúja érkezik Budapestre

A hosszú távú triatlonversenyek legértékesebb versenysorozatát, az Ironman márkát birtokló amerikai WTC magyar idő szerint péntek hajnalban Hawaiiban közölte, hogy jövő augusztusban versenyt tartanak a magyar fővárosban. Szakértők szerint ahová a WTC beteszi a lábát, az a település gazdaságilag is igen jól jár.

Hazai idő szerint péntek hajnalban a globális sportélet igazi nagyágyúja tette be a lábát Magyarországra. A világ egyik legpotensebb és leggazdagabb, profi alapokon működő sportszervezete, az Ironman márkát birtokló, floridai székhelyű World Triathlon Corporation (WTC) jelentette be, hogy augusztus 23-án Budapesten féltávú (1,9 kilométer úszás, 90 kilométer kerékpár, 21,1 kilométer futás), azaz Ironman 70.3-as versenyt szervez. (Jó néhány országban szerveznek egyébként azonos távú erőpróbákat, ám az Ironman márkanevet elméletileg az amerikai szövetség jóváhagyása nélkül nem lehet használni. A kegyeiket ráadásul igencsak nehéz elnyerni, hogy valaki a körön belülre kerüljön, s rendezővé váljon.)

A hírt nem is akárhol hozták nyilvánosságra. Andrew Messick, a szervezet első embere a hétvégén zajló, a hosszú távú triatlonsport „szentélyének” tekintett világbajnokság előtti sajtótájékoztatón jelentette be Hawaiin. Nem sokkal ezt követően a budapesti versenyhelyszín a szervezet hivatalos oldalára, az Ironman.com-ra is felkerült, s a nevezési lehetőséget is megnyitották.

Andrew Messick hangsúlyozta, hogy ezzel a WTC egy eddig „idegen területre” érkezik, hiszen a volt vasfüggöny mögötti országok között először jelenik meg. Az internetes oldalról valóban ki is derül, hogy a WTC történetének ez az első kelet-európai helyszíne. Egyébként zászlójuk alatt amúgy sem sok ilyen távú európai verseny akad, hiszen a budapesti és a vele együtt bejelentett mallorcai erőpróbát is figyelembe véve mindössze 13 állomás van a kontinensen. A Népszabadság információi szerint a WTC már régóta gondolkozott a régióban egy ilyen eseményen, amelyért többek között román helyszín is versenyben volt, ám Budapest infrastruktúrája az amerikaiak számára nagyon meggyőző volt.

A WTC jelentőségét tekintve az amerikai profi boxszervezetekkel szokták egy lapon emlegetni. A magyar lehetőség hallatán azonban előzetesen volt olyan sportszakmai vélemény, amely csak úgy foglalta össze: A Forma-1 kétség kívül a száguldó cirkusz, s Magyarországon az Ironman presztízse még nem csillog olyan szépen, mint nyugati országokban, ám ha a WTC valóban Budapest mellett tenné le a voksát, az olyan lenne, mintha a Forma-1 újra megérkezne Magyarországra. Ahogy megfigyelők nekünk fogalmaztak: itt nem lesz mese, az amerikai normáknak megfelelő futamot kell létrehozni. Ezt egyébként láthatóan nem is bízzák a véletlenre, hiszen a nemzetközi nyilvántartás szerint az Ironmanbudapest.com, .org és .net domainnevet már meg is szerezték maguknak. S a verseny nevezési díja is a szokásos elvárásaikat tükrözi, hiszen 210 euró (63 ezer forint), ám ez még így is az olcsóbbak között van.

A verseny helyszíneiről már rövid leírást is lehet találni a szervezet oldalán. Ezek szerint az úszást a Kopaszi gát mellett a Lágymányosi öbölben tartanák, a kerékpár a Budai-hegyekben lenne, míg a futás a városban zajlana.

A rendezés joga nem csak presztízsnyereséget jelent a helyszín számára. A szeptember végén zajlott kaliforniai Tahoe-tó melletti teljes távú Ironman-futam marketingvezetője, Andy Chapman a napokban beszélt arról: ahová a WTC beteszi a lábát, az a település gazdaságilag is igen jól jár. Becslése szerint esetükben a turistaforgalom miatt a helyi gazdaság csak a rendezvény néhány napján mintegy 8-15 millió dolláros – azaz 1,7-2,2 milliárd forintnak megfelelő – „impulzust” kap. Ez ráadásul a döntően a városba érkező, közvetlenül a versenyzőkhöz kapcsolódó kísérőktől jön össze.

A jellemzően 1500-2500 induló atléta mindegyikéhez ugyanis 3-4 olyan ember tartozik, akik „csak” segítséget nyújtanak versenyző barátjuk erőpróbájához, s csaknem egy hétig a helyszínen laknak.

Vagyis nemzetgazdaságilag is meghatározó sporteseményt csábított el Budapest. A 2021-es úszó- és vízilabda-világbajnokság után a főváros így egy újabb nagy világverseny rendezési jogát nyerte el, ráadásul ha minden jól megy, ezt addig még hétszer meg is tartják.

A 2010-es budapesti triatlon világbajnokság mezőnye a Lánchídon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.