A Vígszínházban fog rendezni Robert Wilson

obert Wilson rendezni fog a Vígszínházban - jelentette be Eszenyi Enikő igazgató a világhírű amerikai művész szombati, a budapesti színházban tartott szakmai előadása alkalmával.
Marton László, a teátrum főrendezője az MTI-nek elmondta, a művésszel még egyeztetik az időpontot, és tárgyalnak arról, hogy mely darabot állítja színpadra. Az biztos, hogy nem a jövő évadban kerül sor a közös projektre - tette hozzá.

Rendezői világáról, művészi pályájáról tartott vígszínházi előadásán Robert Wilson azokról a hatásokról beszélt, amelyek látásmódját alakították. Felidézte előadásai létrehozásának történetét, kivetítőn képeket és rajzokat mutatott az előadásokról. Ezekhez magyarázatokat fűzött, és ismertette a produkciók gondolati hátterét. Beszélt A süket pillantása, a Levél Viktória királynőnek, a Sztálin élete és kora, a Freud élete és kora, valamint az Einstein a parton és a Golden Windows című előadásairól.

A művész, aki pályája kezdete óta sokat foglalkozik a fénnyel és a megvilágítással, kiemelte, fény nélkül nincs tér, a fény alkotja meg a teret. Arról is beszélt, hogy nem próbálja megváltoztatni a világot, nem tesz politikai nyilatkozatot a színházban, ahol szerinte a vallásnak sincs helye. Mint mondta, természetesen a művészek érzékenyek a társadalmi problémákra, de az ő munkája nem prédikáció, nem hirdet igét.

Pályája kezdetén nagy hatással volt rá Merce Cunningham koreográfus és John Cage zeneszerző. Felelevenítette Sheryl Sutton színésznővel való közös munkáját A süket pillantásában, és arról is beszélt, amikor Philip Glass-szal dolgozott együtt az Einstein a parton című darabon.

Szólt arról, hogy mekkora hatással volt rá az általa felkarolt két sérült fiú. Nem megváltoztatni, hanem támogatni és megmenteni akarta őket, és érdekelte, hogy ők hogyan látják a világot. Ezekből a tapasztalatokból munkája során is táplálkozott.

A rendező először tartott előadást Magyarországon, ebből az alkalomból a Vígszínházban három előadás erejéig újra műsorra tűzték 1914 című produkcióját. Az előadássorozatnak és Wilson szombati fellépésének védnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere volt, aki jelen is volt a rendező előadásán.

Wilson színházi pályafutását gyerekszínészként kezdte, majd építészeti, belsőépítészeti és festészeti tanulmányok mellett szellemileg visszamaradott gyerekekkel, gyerekszínházzal, gesztuskutatással foglalkozott. Ismereteit és tapasztalatait rendezéseiben is kamatoztatja, amelyekben a mozgás, a díszlet, a jelmez, a zene, a hang és a fény egységére törekszik. Rendszeresen együtt dolgozik a világ élvonalbeli képzőművészeivel, zeneszerzőivel, színházi alkotóival, több előadása is színháztörténeti jelentőségűvé vált. A múlt évben például a The Old Women című zenés előadásban Mihail Barisnyikovval és Willem Dafoe-val dolgozott együtt, továbbá Lady Gagával, akiről videoportrékat készített és állított ki Londonban, valamint a párizsi a Louvre-ban.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.