A pólósok legyalulták Japánt, és gyilkos meccsre készülnek

Megszerezte első győzelmét a magyar férfi vízilabda-válogatott a riói olimpián: Benedek Tibor csapata a csoportkör negyedik fordulójában 17-7-re nyert Japán ellen. 

A találkozó egyetlen percig sem volt szoros, az ázsiaiaknak nem volt esélyük a pontszerzésre. A magyar csapat legeredményesebb játékosa Kis Gábor volt öt góllal. A magyar válogatott - amely a szerbek, majd az ausztrálok és a görögök ellen is döntetlent játszott - két nap múlva a zárófordulóban a házigazda brazilokkal játszik, itt harcolhatja ki a továbbjutást a csoportból. Ugyanakkor ha az egyelőre bombameglepetésre még nyeretlen, világ- és Európa-bajnok szerbek kikapnak az ausztráloktól, a görögök pedig pontot szereznek a brazilok ellen, akkor a japánok mellett a szerbek búcsúznak.

4. forduló, A csoport:
Magyarország - Japán 17-7 (5-1, 6-2, 2-2, 4-2)
Maria Lenk Uszoda, 300 néző, vezette: Ivanovski (montenegrói), Rezvani (iráni)
gólszerzők: Kis 5, Manhercz 4, Varga Dé. 3, Szivós, Decker Á., Varga Dá., Vámos, Hosnyánszky 1-1, illetve Takej 3, Okava, Kadono, Simizu, Araj 1-1
emberelőny/gól: 3/2, illetve 9/3
Magyarország: Nagy - Vámos, Erdélyi, Szivós, Varga Dé., Varga Dá., Kis G. - cserék: Zalánki, Manhercz, Hosnyánszky, Decker Á., Hárai
Japán: Tanamura - Araj, Siga, Iida, Simizu, Takej, Okava - cserék: Adacsi, Janase, Kadono, Jasuda, Hazui, Fukusima

Mindkét oldalon kihagyott lehetőségekkel indult a találkozó, majd Kis Gábor egyéni villanásával szerzett vezetést a magyar csapat. A japánok egy védelmi megingást kihasználva egyenlítettek.

Az ázsiaiaknak meggyűlt a baja a bivalyerős magyar centerekkel, Hárai Balázs harcolt ki ötméterest, melyet Varga Dénes értékesített. A folytatásban Manchercz Krisztián pillanatai következtek, előbb szélről, majd emberelőnyből, végül egy megúszást után lőtt a hálóba (5-1).

A második negyed újabb Kis-gólokkal kezdődött, igaz, távoli csavarását alaposan benézte a japán kapus, közeli ziccerénél pedig egyszerűn tehetetlen volt. A japánok támadásban teljesen súlytalanok voltak, védekezésben pedig gyengék, ezt Varga Dénes használta ki egy megúszás végén. Az ázsiaiaknak ötméteresből jött össze a szépítés, Szivós azonban gyakorlatilag azonnal válaszolt. A negyed végén egy szép japán ejtésre Kis újabb gólja és Manhercz negyedik találata érkezett (11-3).

Erdélyi Balázs (j) és a japán Arai Acusi
Illyés Tibor / MTI

A harmadik felvonást Decker Ádám távoli gólja nyitotta, majd Varga Dénes lőtt a japán kapus feje fölött a hálóba. Az ázsiaiak Nagy Viktor kisebb hibája miatt szépítettek, majd fórból megszerezték az ötödik góljukat is (13-5).

A zárónegyedet Varga Dániel szélről eleresztett bombagólja nyitotta, majd a japánok egy újabb emberelőnyt kihasználva szépítettek. Nem sokkal később Takej Kodzsi úszott meg a szélen, majd észrevette, hogy Nagy rossz ütemben indult ki a kapujából, és szépen átejtette. Az ellentámadásban előnybe került a magyar együttes, az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert fejezte be nagy góllal a figurát. A végeredményt az öt góllal záró Kis állította be.

"Komolyan vettük ezt a mérkőzést, így belőttük a helyzeteinket. Persze ezeket ugyanúgy ki lehet hagyni, mint ahogyan kihagyták a görögök, vagy az ausztrálok, és ezért sokkal szorosabb meccset játszottak. Ezen kívül taktikailag annyival könnyebb helyzetben voltunk, hogy Japán nem változtatott a stratégiáján, így mi eléggé fel tudtunk ebből készülni" - nyilatkozta Benedek Tibor. A szakember hangsúlyozta, a csoportkör zárómérkőzésén a brazilok elleni egy gyilkos meccs lesz. "Hiába vagyunk jobbak papíron, de az az agresszió, amit ők beletesznek, az kompenzálja a tehetségbeli tudást, ami a javunkra szól."

Az ötgólos Kis Gábor az MTI-nek elmondta, tudták, hogy jobbak a japánoknál, de nem bíztak semmiben az eddigi, viszonylag szerencsétlen mérkőzések után. "Azt tűztük ki célul, hogy ha valamennyivel jobbak vagyunk, akkor legyünk még annál is jobbak, próbáljuk kihozni a maximumot ebből a mérkőzésből, ami azt hiszem, nagyjából sikerült is."

Az olimpiai bajnok center kiemelte: "Függetlenül minden más eredménytől, rendkívül kemény meccs lesz a brazilok elleni, ahol mindenképpen győznünk kell. Nagyon fontos, mert ha tovább is jutunk, egy brazilok elleni vereséggel nekimenni a negyeddöntőnek, nem lenne méltó a magyar válogatotthoz. Viszont tény, hogy itt az olimpián teljesen megváltoznak az erőviszonyok, olyan dolgokat tudnak kihozni magukból az esélytelenebb csapatok, amit még soha, az esélyeseken pedig hatalmas teher van. Ezek kicsit megbolygatják az eredményeket. Szerintem mi most kicsit átestünk ezen a sikertelenségen, és bízom benne, hogy a következő akadályt is vesszük majd."

később:
Görögország-Brazília, szombat 1.30 (19.30)
Szerbia-Ausztrália, szombat 3.10 (22.10)

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.