A magyar válogatottnál most minden összeállt

1998. december 2., Salgótarján; 2016. szeptember 14., Luxembourg. Két dátum, két város, amely nagyon kedves a magyar kosárlabda-szurkolóknak. A nógrádi településen a férfiválogatott az orosz csapatot győzte le, s harminc esztendő után jutott ki a következő évi Euró­pa-bajnokságra; a hercegségben pedig a hazaiak elleni sikerrel (68:65) dőlt el, hogy a hátralévő csoporttalálkozó – szombaton Szolnokon: Magyarország–Macedónia – eredményétől függetlenül a csapat 18 esztendei kihagyás után ismét Eb-résztvevő.

A múlt századi meccs hőse Halm Rolland volt, akinek az utolsó pillanatban elért triplájával sikerült 60:59-re nyerni.

– A kijutás nagyon nagy siker a magyar férfi kosárlabdának – mondta. – A magyar együttesnél most minden összeállt: jók a kosarasok, kiváló a csapatszellem, kitűnő a stáb. Ezért aztán teljesen megérdemelten nyertek ötből öt meccset a srácok. Bízunk benne, hogy az Eb-n majd a kolozsvári csoportba kerülünk, mert akkor nagyon sok magyar szurkoló buzdíthatja a helyszínen a csapatot.

Hanga Ádám: vezéregyéniség
Nyikos Péter / MTI

Hanga Ádám, a Laboral Kutxa játékosa a mostani válogatott kulcsembere. Szinte mindegyik találkozón kiválóan játszott, és – többek között – Eilingsfeld János, Ferencz Csaba, Ruják András, Vojvoda Dávid, Wittmann Krisztián is gyakran bizonyította képességeit.

– Boldog vagyok, hogy sikerült kijutni az Eb-re – említette Hanga. – Büszkék lehetünk egymásra, valóban csapatot alkottunk. Edzőnket sokan nehéz természetűnek tartják, mi viszont nagyon jól tudunk vele készülni és meccselni. Szerda este a szombati mérkőzés miatt csak néhány üveg sör fogyott el; remélem, Szolnokon örömkosárlabda lesz, a hatodik találkozót is megnyerjük, és utána a közönséggel együtt ünnepelhetünk.

Rátgéber László és a női kosárlabda szinte egy fogalom, de volt ő a férfiválogatott szakvezetője is.

– Nagyon kellett már ez a bravúr! – szögezte le. – Hanga és Vojvoda fantasztikusan játszott, de csak dicsérni lehet Sztojan Ivkovics kapitányt is. Az koronázná meg a történetet, ha a női csapat is kijutna a kontinenstornára, hiszen legutóbb 1968–69-ben fordult elő, hogy mindkét magyar együttes szereplője volt az Eb-nek.

Csaknem két évtizede Mészáros Lajos irányította a férfiválogatottat: – A szövetség szakmai és utánpótlás-bizottságának elnökeként különösen boldog vagyok, amiért végre lekerült rólam az a címke, hogy én vagyok az eddigi utolsó kapitány, aki kivezette a válogatottat az Eb-re. Ivkovics ragaszkodott szakmai elveihez mind a játékosok kiválasztását, mind a taktikát illetően.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.