A hosszabbítás hajrájában ütötte ki Portugália Horvátországot

Portugália Quaresma 117. percben szerzett góljával megverte Horvátországot, és bejutott a legjobb nyolc közé, ahol Lengyelország lesz az ellenfele.
Az unalomba fulladó Wales–Észak-Írország után mindenki jóval többet remélt a végső győzelemre is esélyes Horvátország és Portugália összecsapásán.
Fotó: Benoit Tessier / Reuters

De nem ez következett: az első félidőben még annál is kevesebb futballt láthattunk, mint a brit házi rangadón. Mindössze két számottevő helyzetet jegyezhettünk fel az első 45 percben: Guerreiro beívelt szabadrúgása után Pepe fejelt fölé nyolc méterről, míg a másik oldalon öt perccel később Perisic lőtt nem sokkal a bal alsó sarok mellé.

Éppenséggel a szövetségi kapitányok már az előzményekkel sem lehettek túlságosan elégedettek: a horvátok a spanyolokat legyőző csapatukon öt helyen változtattak, míg Fernando Santos portugál kapitány a magyarok elleni meccs után kicserélt a négy védője közül hármat (csak Pepe maradt).

Nem állíthatjuk, hogy a második félidőre megváltozott volna a játék képe: konkréten egyetlen kapura lövést sem lehetett feljegyezni ebben a játékrészben. Próbálkozás sem akadt sok: az 57. percben Renato Sanchez lőtt messziről mellé, a 61. percben pedig egy horvát szabadrúgás után Vida elfejelte csapattársa, Mandzukic elől a labdát, pedig a Juventus csatára sokkal kecsegtetőbb pozícióban volt.

De ezután semmi érdemleges nem történt, jöhetett a hosszabbítás. A 97. percben Mandzukic cseréje, Kalinic rázta le a védőjét, és lőtt mellé. A 112. percben Vida fejelt fölé egy bal oldali beadás után.

A hosszabbítás utolsó 7-8 percét nagyon megnyomták a horvátok, látszott, hogy nem akarják a tizenegyesekre hagyni a döntést. A 115. percben egy szöglet után Perisic kapufát fejelt, ám az ellentámadásból Portugália megszerezte a továbbjutást érő gólt! Renato Sanchez iramodott meg a labdával, Nanihoz tette, akitől Cristiano Ronaldóhoz került (nehéz eldönteni, hogy passz volt vagy lecsúszott kapura lövés), az ő lövését még védte Subasic kapus, de a kipattanó épp Quaresmának volt jó, aki közvetlen közelről az üres kapuba továbbította (1-0).

Még ezután is egyenlíthetett volna Horvátország, a kapus is előrement, de Vida lövése után néhány centivel mellé ment a labda, és nem maradt több lehetőség. Horvátország elvérzett, Portugália lesz Lengyelország ellenfele a negyeddöntőben.

PORTUGÁLIA–HORVÁTORSZÁG 1-0 (0-0, 0-0, 0-0)

Lens, 41 000 néző. Jv.: Carballo (spanyol).

Portugália: Rui Patricio – Soares, Pepe, Fonte, Guerreiro – Joao Mario (Quaresma, 87.), A. Silva (Danilo Pereira, 108.), W. Carvalho, A. Gomes (Renato Sanchez, 50.) – Nani, C. Ronaldo.

Horvátország: Subasic – Srna, Corluka (Kramaric, 120.), Vida, Strinic – Brozovic, Modric, Rakitic (Pjaca, 110.), Badelj, Perisic – Mandzukic (Kalinic, 88.).

Gól: Quaresma (117.)

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.