A Dortmund fel akarja falni a Realt

Dortmundban azzal a felkiáltással várják a Real Madrid csapatát, hogy soha jobbkor nem léphetne fel a spanyol főváros tizenegyszeres BEK- és BL-győztes együttese.

Dortmund az a hely, ahol a lakosság csaknem hetede minden meccsen kinn van. A Ruhr-vidéki városban 586 ezer ember él, és a Borussia átlagnézőszáma az előző évadban 80 760 volt. Ma este, a Bajnokok Ligája-csoportmeccsen sem lesznek kevesebben a Signal Iduna Parkban, amelynek pázsitjára ezúttal a királyi gárda lép mint vendég.

Thomas Tuchel, a Dortmund edzője azt mondta erről: „A Real Madrid? Örülök neki.”

A klublegendák közé tartozó Jürgen Kohler, a korábbi 105-szörös német válogatott, világ- és Európa-bajnok védő sem kertelt: „Kedden a Borussia a favorit.”

Sárga láz
Kacper Pempel / Reuters

A vendéglátók nem csekély önbizalmát több tényező is megalapozza. A Dortmund immár huszonnégy hazai mérkőzést játszott le egyetlen vereség nélkül, ráadásul az utóbbi négy találkozóján húsz gólt szerzett, és csak kettőt kapott. Ezek a sorozatok azt a fél évszázaddal korábbi Borussiát idézik, amely a német futballcsapatok közül először nyert euró­pai trófeát. (A Tilkowski-, Libuda-, Held-, Emmerich-féle társaság 1966-ban a KEK-et hódította el a Liverpool 2-1-es glasgow-i legyőzésével.)

S amíg a Dortmund sikerüzemmódban működik, addig a Real Madrid mögött két szerény döntetlen van a múlt hétről (Vil­larreal 1-1, Las Palmas 2-2). S a BL-nyitányon – a látottak alapján – már-már a csodák csodája volt, hogy a módfelett kulturáltan futballozó lisszaboni Sporting ellen Cristiano Ronaldónak a nyolcvankilencedik, majd Moratának a kilencvennegyedik percben elért góljával 0-1-ről 2-1-re fordítottak a fehérek a Bernabeu stadionban.

A helyzet most madridi szempontból még rosszabb, hiszen CR7 – idézet az As című spanyol lapból – „messze van önmagától”, Marcelo és Casemiro pedig sérült. Ellenben a Dortmund a bőség zavarával küzd, mivel sorra gyógyulnak fel gyengélkedői, bár Subotic, Durm, Reus továbbra is hiányzik. Tuchel több összeállítási változaton is törheti a fejét – újra bevetheti például Bartrát vagy Schürrlét –, és kedvtelve olvasgathatja a múltidéző írásokat, melyek mind arról szólnak, hogy a Real Madrid soha nem nyert európai kupameccset a Borussia vendégeként (kétszer döntetlent ért el, háromszor kikapott). Most pedig – ahogyan Dortmundban mondják – „a legjobb időben érkezik”.

Csak aztán nehogy meglepetés érje a németeket... Akik akkor is aggódhatnak, ha Aubameyang „túl jól” játszik. A gaboni csatárt már kinézte magának a Real Madrid, ő pedig megfogadta a nagypapájának: ha a királyi gárda hívja, nem mond nemet.

Madridi érdeklődés esetén Hans-Joachim Watzke, a Dortmund ügyvezetője sem zárkózhatna el. Ő ugyanis így jellemezte az F jelzésű négyest: „Vonzó csoport. Amelynek fénypontja természetesen a Real Madrid.”

Csoportmérkőzések, második forduló

Kedd

E csoport: Monaco–Leverkusen, CSZKA Moszkva–Tottenham.

F: Dortmund–Real Madrid (tv: M4 Sport), Sporting Lisszabon–Legia Varsó (Sport1).

G: FC Koppenhága–FC Bruges, Leicester–Porto (Film Mánia).

H: Sevilla–Lyon, Dinamo Zágráb–Juventus (Sport2).

Szerda

A: Ludogorec–PSG, Arsenal–FC Basel.

B: Besiktas–Dinamo Kijev, Napoli–Benfica (Sport2).

C: Mönchengladbach–Barcelona (M4 Sport), Celtic–Manchester City (Film Mánia).

D: Atletico Madrid–Bayern München (Sport1), Rosztov–Eindhoven.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.