A Bournemouth-rejtély

Még a legcinikusabb futballszakértők fantáziáját is megragadta a dél-angliai Bournemouth feljutása a Premier Ligába.

A tengerparti gárda megszerezte a Championship-elsőségét – ezt hétfőn 60 ezren ünnepelték a városban –, így a Watforddal együtt résztvevője a 2015–16-os elit bajnokságnak. (A harmadik–hatodik helyezett Norwich, Middlesbrough, Brentford és Ipswich között osztályozómérkőzések döntik el, melyikük neve szerepel a Premiership csapatainak jövő évadi listáján.)

Egy és negyed százados története során az együttes először kvalifikálta magát az élvonalba, a League Twoból, azaz a negyedik osztálytól jutott a Premier Ligáig, s ezt Jeff Mostyn klubelnök a „lehetetlen elérésének, a hihetetlen megvalósulásának” nevezte. Eddie Howe, a mindössze harminchét éves edző – miközben alig talált szavakat – „fantasztikus utazásként” írta le a történteket.

Mostyn elnök és Howe tréner: van öröm
Mostyn elnök és Howe tréner: van öröm
John Marsh / Reuters

Az elragadtatottság megértetéséhez érdemes feleleveníteni a közelmúltat. A klubot 2008-ban alig öt perc választotta el a bankcsődtől, és azután, hogy Mostyn a megmentés érdekében kiállított egy százezer fontos csekket, a szurkolók pedig „vödrös” gyűjtést rendeztek, az évadot 17 pont mínusszal kezdte a csapat a Lea gue Twoban. Az év szilveszterén az angol ligákban játszó 92 csapat közül a Bournemouth a 91. helyen szégyenkezett. Hat hónap alatt háromszor került a felszámolás határára, oly mértékben, hogy konfiskálták a klub sportboltjának tartalmát, a pálya tulajdonosa pedig lelakatolta a stadiont.

Ahogyan ezt most Matthew Syed, a The Times kitűnő publicistája kiemelte, „nincs szó tündérmeséről”, hiszen az a fantázia terméke. Ami Bournemouthban az utóbbi esztendőkben történt, az „a kemény munkáról, az elszántságról, az okos vezetésről és az új tulajdonos pénzéről, a módszeres változásról szól, aminek nincs köze a mesék látszatkeltéséhez”.

A tulajdonos ezzel együtt egy újabb titokzatos orosz oligarcha, Makszim Demin. A petrolkémiai üzleteken meggazdagodott mágnás Eddie Mitchellen, a korábbi résztulajdonoson keresztül került ismeretségbe a klubbal. Az azóta anyagi nehézségekbe ütköző ingatlanbefektető közreműködésével épült fel Demin kúriája a legelegánsabb angliai települések egyikén, a dél-angliai Sandbanks-félszigeten.

A Premier Liga részesévé válni nagyjából 100 millió fontos biztos bevételt jelent a Bournemouth számára, amely a top 20 legkisebb klubja lesz. A Dean Court stadion – melynek pályáját „aranyhomokként” emlegetik – befogadóképessége mindössze 11 700. A csapat legnagyobb invesztíciója pedig Callum Wilson, a huszonhárom éves középcsatár szerződtetése volt: őt a Coventrytől igazoltak át 3 millió fontért (56,7 millióval kevesebbért, mint amennyit a Manchester United pengetett le a múlt év nyarán Angel di Mariáért).

Az év bournemouthi játékosa, Harry Arter mindössze 4000 fontot kóstált. Howe szakvezető érdeme, hogy a játékosok nem csak a pénzre hajtó zsoldosok, magukénak érzik a klubot, kiemelkedő a csapatszellemük. Gary Lineker, a korábbi angol válogatott csatár a Twitteren odáig ment, hogy a tengerparti csapat fiatal trénere lehet „az angol Special One”, az új José Mourinho. Howe pedig már a „túlélésen” gondolkozik, azt remélve, hogy a Bournemouth az idén bevált támadó stílusával és kellő önbizalommal a nagyobb kihívásokkal is szembe tud nézni.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.