Wimbledon: a 22 éves csapdája

Ki gondolta volna, hogy a wimbledoni közönséget nem Murray, nem Federer és nem Nadal hozza lázba –a második nap mindhárman pályára léptek –, hanem egy 22 éves pozsonyi lány, bizonyos Jana Cepelova, a világranglista 106. helyezettje. Ő ugyanis elkövette azt az égbekiáltó szemtelenséget, hogy 5:7, 6:4, 6:3-ra legyőzte a román Simona Halepet, a verseny harmadik kiemeltjét, aki tavaly még döntős volt a Roland Garroson. És világmásodik.

Cepelova úgy játszott, mint akinek nincs vesztenivalója, és – istenemre mondom – lélegzetelállító ütések egész sorozatát produkálta ámuló ellenfelével szemben. A harmadik szettben, 5:3-nál a meccsért szervált, de sorban három adogatást is vesztett, és semmi-negyvennél úgy nézett ki, hogy Halep „visszajön”. Ám a szlovák lány még innen is fordítani tudott, igaz, a román megtette neki azt a szívességet, hogy három ki nem kényszerített hibával honorálta ellenfele szívósságát. Amire jött Cepelova indiántánca a pálya közepén, mert maga se akarta elhinni, hogy az történt, ami.

Cepelova, aki legyőzte Halepet
Cepelova, aki legyőzte Halepet
Stefan Wermuth / Reuters

Jó meccs volt, legalább olyan, mint amelyen a 117. helyen „jegyzett” kínai Duan Jing-jing kiejtette a tavalyi finalista kanadai Bouchard-t (7:6, 6:4) vagy amelyen a szerencseszámmal pályára lépő (13.-ként kiemelt) francia Tsonga a luxemburgi Müllerrel játszott háromórás „fogócskát”. Ehhez annyit, hogy ha én kiemelt vagyok,mondok egy fohászt, hogy csak ne Müllerrel hozzon össze a sors! A 32 éves veterán – háta mögött Agassi (!), Nadal és sokan mások skalpjával – a mezőny legrutinosabb, legpontosabban adogató játékosainak egyike, aki ráadásul balkezes. Az idén az Australian Openen a negyedik fordulóig ment. Nos, Tsonga, aki ragyogó tehetség, de nem éppen a fénykorát éli, négy szetten át csak kettőben talált fogást ellenfelén (azok közül is egy rövidített játékkal zárult). Igaz, ugyanez mondható el Müllerről, aki azzal lopózott a szívembe, hogy szerva-röptét játszott, és – Tsongával ellentétben – pontok tömegét szerezte a hálónál. (Ahogyan az a füvön illik. De ez a játékstílus mára kissé el van feledve.) Egy szó mint száz, a döntő szettben Tsonga – az igazi fogással együtt – megtalálta önmagát is, 6:2-re nyert, és ment tovább a második fordulóba.

Ami az óriásokat illeti, Federer a bosnyák Dzumhur („van-e, ki e nevet ismeri?”), Nadal a brazil Bellucci személyében kapott nem annyira ellenfelet, mint inkább edzőpartnert. Mindketten simán, három játszmában nyertek, akárcsak Murray, azzal a különbséggel, hogy a brit bajnokaspiráns az orosz, de kazah színekben versenyző Kukuskinban komoly riválisra lelt. Ennek a világranglistán az 59., huszonhét éves fiúnak volt néhány káprázatos megmozdulása, de nem csak az. Ha a második játszmában 6:5-ös vezetésénél és harminc-semminél (ő adogatott) nem kap vérszemet, és nem akar igazán nagyot „dobni”, akkor elvesz egy szettet az amúgy teljesen passzív Murraytől. Aki azonban egy picit sem kockáztatott, csak – majdnem utánozhatatlan – védekező játékát produkálta, s ezzel végül megadásra kényszerítette ellenfelét.

Kukuskinról az jutott eszembe: hol vannak az oroszok? A „fogatlan” Juzsnij gyorsan kiesett, amiképp a grúz, de oroszként elkönyvelt Gabasvili (őt érdekes módon egy Zverev névre hallgató német verte meg). Azt mondják, csaknem húsz éve nem fordult elő, hogy a kiemeltek között egyetlen orosz sem bukkant fel, holott ugye volt nekik nem is oly régen egy Szafinjuk, egy Davigyenkójuk... Ha nem vigyáznak, lassan oda jutnak, ahol mi vagyunk.

Zárszóbalkézről.AVIP-ülőhelyek egyikén felbukkant Roy Hodgson, az angol labdarúgó-válogatott szakvezetője. Nem egy játékos, ő maga. (A spanyoloknál inkább az a szokás, hogy a futballisták mennek ki teniszező haverjaik meccseire.) Persze az idő annyira szép és annyira nem angol volt, hogy Hodgson drukkolhatott akár egy skótnak is. Mert Murray nagyon az.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.