A 22-es labdája

A prágai sörözőkben talán még most is vitatkoznak a Szingapúrból érkezett hihetetlen híren: a világbajnokságon szereplő cseh teniszezőnők közül Petra Kvitova és az Andrea Hlavackova, Lucie Hradecka kettős kikapott ugyan csütörtökön, mégis továbbjutott, miközben Lucie Safarova a győztes meccse után csomagolni kényszerült.

Utóbbi, ha mérleget vont, maximum annak örülhetett – a 304 ezer dolláros pénzdíj mellett –, hogy elődöntőbe segítette honfitársát a csoportkör záró mérkőzésén a német Angelique Kerber fölött aratott sikerével (6:4, 6:3). Nem volt nehéz megjósolni, hogy az utolsó pillanatig nyílt lesz a továbbjutás kérdése, de hogy ennyi csavar legyen a sorrend alakulásában, azt senki sem gondolta. Pedig színtiszta matematika az egész. No persze a tenisztudás mellett…

Spanyol szemek
Spanyol szemek
Jeremy Lee / Reuters

Itt van például a vb-újonc Garbine Muguruza, akinek nevére tavaly még csupán rácsodálkoztunk, az idén azonban már megtanultuk őt tisztelni is. A huszonkét esztendős hölgy már azzal fejezetet nyitott magának a spanyol tenisz históriájában, hogy wimbledoni döntőt játszott, s eljutott a világbajnokság nyolcas mezőnyébe. Ám azt, hogy az elődöntős szereplés jogát is kivívja magának – ráadásul meccsvesztés nélkül –, nem sokan gondolták, hiszen ilyesmi legutóbb akkor fordult elő ibériai teniszezőnővel, amikor a mostani hős megszületett: az 1993-as vb-n Arantxa Sanchez-Vicario jutott a döntő kapujáig.

S ha Muguruza térdre tudta kényszeríteni a kétszeres wimbledoni győztes Kvitovát – két és fél órán át tartó csatában 6:4, 4:6, 7:5-re nyert ellene –, akkor aligha kell félnie a mai elődöntőtől, amelyben Agnieszka Radwanska lesz a vetélytársa. Igaz, a lengyel rivális is letett már egyet s mást az asztalra: itt Szingapúrban például az elsőként kiemelt román Simona Halepet fosztotta meg győzelmi álmaitól.

A másik elődöntőben igazi csúcsrangadó következik: a Kvitova–Sarapova meccs mindig ínyenceknek való különlegesség, de most speciális a fűszerezés, hiszen a két hét múlva Prágában esedékes Federation Kupa-döntő éljátékosai csatáznak egymással. A cseh teniszezőnő zsinórban ötödik világbajnokságán szerepel (2011-ben első lett, 2013-ban elődöntős volt), s vélhetően feledtetni akarja, hogy csak a honfitárs Safarova „jótéteményének” köszönhetően került a legjobb négy közé.

A tapasztalt orosz szintén egy alkalommal volt világbajnok (2004), azóta nem jött össze az ismétlés. Pedig a rajtja gyakorta volt hibátlan (2006-ban és 2007-ben is a mostanihoz hasonlóan veretlenül zárta a csoportkört), aztán viszont mindig elcsúszott valahol. A nagy mumus, a világelső Serena Williams ezúttal nincs a mezőnyben, ám Kvitovával szemben is akad törleszteni való: Sarapovának hiába van hat győzelme három vereség ellenében, a 2011-es wimbledoni aranymeccsen és a tavalyi vb csoportkörében a cseh nyert (egyaránt 6:3, 6:4-re).

A párosok versenyében nem következett be a magyar csoda: a Babos Tímea, Kristina Mladenovic kettős szoros meccset vívott ugyan a világelső Martina Hingis, Sania Mirza svájci, in diai tandemmel, ám 4:4, illetve 5:5 után mindkét szettben az ellenfél jutott break-lehetőséghez, s nyert végül 6:4, 7:5-re. A magyar, francia páros egy győzelemmel és két vereséggel zárta a csoportkört, s a jobb játszmaarány a cseheket emelte a továbbjutást jelentő második helyre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.