Budapest lesz a hét végén a kardozók fővárosa

A MOM Sport létesítményben rendezik a Gerevich, Kovács, Kárpáti hármasról elnevezett férfi egyéni Világ Kupa-versenyt és a Zarándi Csabának emléket állító férficsapat VK-viadalt.

A névadó trió 1932 és 1960 között összesen 19 olimpiai aranyérmet nyert. E szám sokkal nagyobb is lehetne, de a második világháború miatt 1940-ben és 1944-ben nem lehetett megrendezni az ötkarikás játékokat. Zarándi, a legendás újpesti vívómester olyan kiváló kardozókat nevelt, mint a világ- és olimpiai bajnok Abay Péter, Csongrádi László, Gedővári Imre, Nagyházi Zoltán, Szabó Bence.

Tudni kell: az első hazai kard Világ Kupa-versenyt még Hungária Kupa néven rendezték meg 1962-ben, a győztes a csapatban ötkarikás aranyérmes Mendelényi Tamás volt. Azóta nem csupán az elnevezés változott. A viadal jelenlegi szervezői azzal büszkélkednek: amióta a kard VK-versenyeken is korlátozzák az országonkénti résztvevők létszámát, ennyien még soha nem neveztek, mint most a budapesti vetélkedőre.

Szilágyi-iskola
Szilágyi-iskola
Földi Imre

Öt földrész 45 országának 219 kardvívója lép pástra a víkenden. Egy országból maximum tizenketten szerepelhetnek, a rendező ország húsz kardozót indíthat. A tavalyi seregszemlén kétszázhárman vettek részt; a rekord annak is köszönhető, hogy a holnap kezdődő viadal olimpiai kvalifikációs verseny. A nézők, akik mindhárom napon ingyen mehetnek be a Csörsz utcai csarnokba, a világranglista első tizenhat helyezettjét köszönthetik, sőt az első ötvenből is egyetlen dél-koreai kardvívó marad távol.

Itt lesz a szakág összes aktív olimpiai és világbajnoka, mint az olasz Aldo Montano, a német Nicolas Limbach, s a legutóbbi három vb aranyérmese, az egyaránt orosz Venyjamin Resetnyikov, Nyikolaj Kovaljov és Alekszej Jakimenko. Nem hiányzik a jelenlegi legjobb magyar kardozó, Szilágyi Áron sem. A londoni olimpiai bajnok előkészületeit kisebb sérülés hátráltatta – begyulladt a bokája –, ám másfél-két hete ez már nem zavarta az edzéseken.

A tegnapi tájékoztatón elmondta: reméli, nem lesz probléma a hétvégi versenyen sem. A Népszabadság kérdésére, hogy megérte-e trénert váltani (a vívóedzéseit – hét év után – Somlai Béla helyett Decsi András irányítja), azt válaszolta: mivel a csere óta még csak rövid idő telt el, ezt még nem lehet tudni. „Jó az összhang köztünk, sokat tanulok tőle.”

Szilágyin kívül – többek között – nevezett a riói kvalifikációban reménykedő Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András és Gémesi Csanád. A 2016-os nyári játékokon a kardcsapatok nem szerepelhetnek, az egyéni versenyben országonként ketten léphetnek pástra. A budapesti viadallal együtt még öt lehetőség van a kvóta megszerzésére; a végleges sorrend majd csak áprilisban derül ki, de az már most valószínűsíthető, hogy Szilágyi ott lesz Rio de Janeiróban.

A program

Péntek, 14: selejtező. Szombat, 10: 64-es tábla. 16: nyolcas döntő.

Vasárnap, 9: csapatverseny, 32-es tábla. 15: döntő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.