Megoldották a házi feladatot

Miért lenne köze az úgynevezett megyei képzési bizottságnak a Bajnokok Ligája-győztes győri női kézilabdacsapat utánpótlás-szekciójához?

Ahogyan a kérdés, úgy a válasz sem szokványos. A felelet ugyanis így szól: az oktatási reform miatt. Az első blikkre meghökkentőnek tetsző ügy középpontjában azok a szakközépiskolák állnak, amelyek – a többi közt – sportosztályt is üzemeltetnek. Ilyen például a kisalföldi városban székelő Adyvárosi Móra Ferenc Általános Iskola és Szakközépiskola, valamint a Bercsényi Miklós Középiskola.

Az utóbbi intézmény korábbi tanítványok sikereire emlékező büszkeségfalán mások mellett Görbicz Anita, Pálinger Katalin és Iváncsik Gergő neve is olvasható, s itt végzett például Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász is. A klasszisok sora jelzi, hogy a testkultúra kiemelt helyet foglal el a tanrendben. Ám az őszi sportkonferenciák egyikén már hallani lehetett arról: a neves intézmény a korábbi kettő helyett csak egy sportosztályt indíthat.

Méghozzá azért, mert az iskolák államosítása a sportrészlegekre is hatással volt. A fenntartó az állam lett, így nem a helyi politikusok és szakértők döntöttek arról, milyen csoportokkal vágnak neki a következő tanévnek. Ebben megkerülhetetlen az úgynevezett megyei képzési bizottság szerepe. A grémium „a szakképzés fejlesztésére és a munkaerő-piaci igények felmérésére és érvényesítésére létrejött javaslattevő és véleményező testület”.

Feladatai közé tartozik, hogy ajánlást tegyen arra, melyik iskola milyen képzést milyen keretszámmal indíthasson. Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál érdeklődtünk arról, miként zajlott a folyamat a győri esetben. A tárca részletgazdag válaszában közölte: a 2014/2015-ös tanévben Győr-Moson-Sopron-megyében a sport a szakközépiskolákban a korlátozottan támogatott kategóriába került, s a keretszámot hatvannyolcban határozták meg. Ennek nyomán az állami fenntartó Klik helyi tankerülete egy-egy osztály „működtetésére” kapott engedélyt.

A reform nyomán nehéz helyzetbe kerülhetett volna a kisalföldi utánpótlásképzés, de az illetékesek ezúttal időben kapcsoltak. Amint az előirányzatot publikálták, az érintettek elkezdték keresni a megoldást. Úgy tetszik, ez a munka eredményes volt: Németh Zsolt, a Bercsényi igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, ahogyan korábban, úgy a következő tanévben is két „sportos” osztály indulhat. A direktor hozzátette: a Magyar Olimpiai Bizottság segítségének köszönhetően oldódott meg a probléma.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Bercsényi korábbi növendéke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke tudósítónk kérdésére azt válaszolta: „A MOB a közoktatási rendszer, valamint a sportiskolai hálózat keretein belül évek óta patronálja az iskolákat. Az átutalt összeget – a többi közt – az infrastruktúra kialakítására, a szakedzők fizetésére, eszközök beszerzésére és a terembérleti díjakra lehet fordítani. A győri Móra iskola hét-, a Bercsényi középiskola hatmillió forintot kap az idén a közoktatási rendszerű támogatásból. Mi több, az utóbbit bevonjuk a sportiskolák támogatotti körébe is.”

„Az ötkarikás szervezet gyorsan reagált, így mindenhol megoldódhat a probléma” – mondta Kovács Géza, a Sportiskolák Országos Szövetségének elnöke, amikor arról kérdeztük, csupán eseti beavatkozás-e a kisalföldi intervenció. Az elöljáró rögzítette: a MOB és a szakállamtitkárság is dolgozik az ügyön, s ennek köszönhető, hogy várhatóan a következő tanévben sem okoz krízist a törvények változása.

Amint e példa is jelzi, a MOB pénzügyi támogatása oldja meg a problémát, s Kovács elképzelhetőnek tartja, hogy az érintett szervezetek arra jutnak: hosszú távon is ez lehet a megoldás. Azaz a MOB segíti az oktatási intézmények sportrészlegének fenntartását. Ehhez a Klik és a jogalkotó is hozzászólhat, de az már most biztosnak látszik, hogy legalább a klasszisok sorát nevelő intézményeket fenyegető közvetlen veszélyt sikerült elhárítani. Minden jó, ha jó a vége. Kár, hogy idehaza lehetetlennek tetszik elérni azt: az legyen az eleje is.

Dicsőségfal a Bercsényiben
Dicsőségfal a Bercsényiben FORRÁS: WWW.BERCSENYI GYOR.SULINET.HU
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.