Forintos átadások

Jelentős összeget, 4,79 milliárd forintot költött a kormány a múlt évben az úgynevezett kiemelt fővárosi sportegyesületek adósságainak konszolidációjára és „sportszakmai többletfeladatainak” támogatására – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának lapunknak küldött válaszából.

Arra a kérdésünkre egyelőre nem kaptunk feleletet, hogy a tekintélyes summa miként oszlik meg a hat klub – BVSC, FTC, Honvéd, MTK, Újpest, Vasas – között, a levél kitér viszont arra: az érintettek összesen 1,57milliárd forintot kapnak az idén (megint csak) „sportszakmai többletfeladataik” ellátására.

A pénz átutalása nem meglepetés: Orbán Viktor és Deutsch Tamás MTK-elnök a kék-fehér klub százhuszonötödik születésnapja alkalmából rendezett novemberi ünnepségen írta alá a kormány és az egyesület 2020-ig szóló stratégiai megállapodását. A Fidesz EP-képviselője e ceremónián jelentette be azt is: az állam átvállalja a hat kiemelt egylet adósságát, továbbá az érintetteknek extra forrásokat garantál.

A Magyar Közlönyben meg is jelent a kormányrendelet, amely a kötelezettségvállalást dokumentálta, ám a szöveg nem rögzítette egyértelműen, hogy a tartozásrendezés vonatkozhat-e olyan profitorientált gazdasági társaságra, amely egyesületi tulajdonban van.

Ez a kérdés azért különösen érdekes, mert például az FTC Zrt. – a részvények 2011. decemberi visszavásárlása óta – a Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató elnökölte klubhoz tartozik. Érdeklődtünk a minisztériumnál arról, hogy a futballcsapat kinnlevőségeit is állami pénzből egyenlítették-e ki.

A tárca levelében azt írta: „A kiemelt sportegyesületek részére nyújtott támogatás adósságkonszolidációra és sportszakmai feladatok ellátására fordítható, harmadik fél által is felhasználható, ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a kérdésben a támogatás felhasználását követő elszámolási határidő lejárta után – az elszámolások benyújtását és az iratok ellenőrzését követően – tudunk részletesebb információval szolgálni.”

Az elvi válasz nem zárja ki azt, hogy a labdarúgórészleg is forintokhoz jutott. Ennek nyomán kerestük Orosz Pált, az FTC futballcégének vezérigazgatóját, ám lapzártánkig nem reagált hívásainkra.

Erőforrás van

A kormány kiemelt fővárosi egyesületekkel kapcsolatos közvetlen vállalásai.

(Közvetett állami támogatás az úgynevezett látványsportágak támogatóinak társaságiadó-kedvezményt nyújtó jogszabály keretében lehívott összeg.)

1. Éves extra támogatás 2020-ig sportszakmai többletfeladatok ellátására.

2. Az adósságok átvállalása.

3. Sportlétesítmény-fejlesztési koncepció elkészítése, a megvalósítás támogatása.

4. Bizonyos állami ingatlanok vagyonkezelési jogainak átadása a fejlesztési koncepció megvalósítása érdekében.

Magas polcon
Magas polcon FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.