Fehérek fekete foltja

Egészen különleges tisztelettel kezelik a Real Madridot Gelsenkirchenben, a ma esti BL-meccs előtt ugyanis a Schalke szinte valamennyi vezetője és labdarúgója azt hangoztatja: „Az évad csúcspontja következik.” A házigazdák nem győzik emlegetni, hogy a királyi gárda „más dimenzió”, sőt „maga a mítosz”, a lapok meg balsejtelmesen kérdezik: „Ki állítja meg Cristiano Ronaldót?”

A legvakmerőbb gelsenkircheninek Klaas Jan Huntelaar, a holland válogatott csatár mutatkozik, aki úgy véli: „Nem kétséges, a Real Madrid a favorit. De a spanyol csapat sem legyőzhetetlen.” Ennél messzebbre a Schalke köreiben senki nem ment... Ez a végtelen respektus azért meglepő, mert a Real Madrid a legenyhébben szólva sem nyerni jár Németországba. Noha két BEK-, illetve BL-diadalt is német csapattal szemben aratott (1960: Eintracht Frankfurt 7-3, 2002: Leverkusen 2-1, mindkettő Glasgow-ban), német földön keserves kudarcok garmadája érte, és huszonnégy fellépése közül csak egyet zárt győzelemmel. A kivételes siker a 2000-es leverkuseni 3-2 volt – Roberto Carlos főszereplésével –, ám olyan csapások is szerepelnek a sorban, mint a hamburgi 5-1-es (1980), a kaiserslauterni 5-0-ás (1981), a mönchengladbachi 5-1-es (1985), a müncheni 4-1-es (1999) vagy a múlt évi dortmundi 4-1-es vereség. Mindent egybevetve: a fehérek tizennyolcszor kaptak ki –azaz meccseik háromnegyedén alulmaradtak –, és csupán ötször értek el döntetlent németországi vendégségben.

Úgyhogy hazai pályán nem teljesen reménytelen a Schalke hely zete. Még akkor sem, ha Carlo Ancelotti edzővel minden idők harmadik legjobb évadját futja a múlt szombaton a La Liga élére ugró Real Madrid – 63 bajnoki pont a megszerezhető 75-ből –, és nyilvánvalóan erősebb a Bundesligában a negyedik helyen álló, legutóbb a Mainzcal szerény hazai 0-0-t produkáló vendéglátójánál. A királyi klub történetében az 1960–61-es évad a listavezető, melyben az első fordulóban az Atleticótól elszenvedett vereséget huszonhárom győzelem, valamint három döntetlen követte, és a szeptembertől tartó szériát csak áprilisban szakította meg a Valladolid (3-1). Na igen, a Canario, Del Sol, Di Stefano, Puskás, Gento támadóötössel lehetett „valamit” kezdeni!

Ennek a mércének aligha felelmeg a mai Real Madrid, de a legfőbb vágya, hogy véget vessen a tizenkét szűk esztendőnek. Mert legutóbb azzal a Hampden Parkban elért Leverkusen elleni 2-1-gyel sikerült elhódítani az első számú európai trófeát, amely hajdanán a klub jelképe volt...

Ma: Schalke–Real Madrid (Digisport1, 20.10) Galatasaray–Chelsea (Digisport2, 20.40)

Cristiano Ronaldo: hidegben, melegítőben
Cristiano Ronaldo: hidegben, melegítőben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.