Szocsi tévés közvetítés: Látja? Nem látja?

Eleinte több szlovákiai magyar tévénéző adáshibára gyanakodott, amikor az olimpiai közvetítés idején készülékén elsötétült a budapesti köztévé csatornája vagy fekete csík jelent meg a képernyőn. Ám nem üzemzavar történt, hanem az olimpia közvetítési jogainak értékesítési reformja hozta meg előrevetített eredményét.

Az történt, amit lapunk az ötkarikás játékok kezdete előtt prognosztizált: a rajongók rosszul jártak. A sztori azzal kezdődött, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem a European Broadcasting Unionnak, a földrész közszolgálati televízióit tömörítő szervezetnek, hanem a Sportfive nevű cégnek adta el a 2014-es téli verseny közvetítési jogait, s az utóbbi társaság exkluzív jogokat garantáló pakkot adott el az országok többségében. Például Magyarországon is, ahol – a felkért külsősök (Hajdú B. István, Spiller István, Szabó Gábor) kiválósága ellenére is – enyhén szólva változatos minőségben és elégtelen mennyiségben, különösebb koncepció nélkül sugárzó közszolgálati tévé vásárolta meg a csomagot. Emiatt – elméletileg – csupán az MTV olimpiai műsorát láthatnánk idehaza: a kizárólagosság miatt más médiumok ötkarikás adásainak elérhetetlennek kellene lenniük. Ezért a tévés csatornáknak megoldást kell találniuk arra, hogy külföldön alternatív műsort vetítsenek, míg a szocsi képeket mutatják azokon a területeken, amelyre a jogaik érvényesek.

Az MTVA ennek megfelelően járt el, amikor úgynevezett geo kódot alkalmazott. Február 8-án közzétett sajtóközleménye így szólt: „Az MT-VA Sajtóirodája tájékoztatja külhoni nézőit, hogy a téli olimpia közvetítési jogait és sugárzását annak jogtulajdonosa kizárólag Magyarország területére engedélyezte. Ennek megfelelően – jogkövető szervezetként – az MTVA már tájékoztatta külföldi műsorterjesztő partnereit, így azok nem továbbítják az olimpiai műsorszámok idején a közvetítés jelét a határon túl is fogható közmédia csatornáira. Az egyes külföldi műsorterjesztők műszaki lehetőségén múlik, hogy ezt milyen módon tudják végrehajtani: időszakos hozzáférés-korlátozással, (...) rosszabb esetben a teljes csatorna átmeneti szüneteltetésével az olimpia ideje alatt. Hasonló okok miatt nem érhető el az egyidejű, interneten keresztül sugárzott adásunk sem külföldről.”

A felvidéki médiumok részletesen beszámoltak a szokatlan helyzetről. Már csak azért is, mert a határon túli érdeklődők csodálkoztak, hiszen a Szlovákiában vígan elérhető osztrák és a cseh köztévé az olimpiai műsorok idején sem sötétült el, e kettőn is követhetők voltak az ötkarikás játékok eseményei. (Nálunk sem más a helyzet: amikor e cikken dolgoztunk budapesti szerkesztőségünkben, az egyik képernyőn az osztrák ORF, a másikon a német ZDF ötkarikás műsora volt látható. Ezek az olimpia kezdete óta rendszeresen nézhetők.)

Lehetséges, hogy a bécsi vagy a prágai illetékesek más feltételekkel vásárolták meg a közvetítések jogát? Netán többet fizettek érte, mint a budapesti kollégáik? Vagy mi a gubanc? – kérdezgették határainkon túl. Mire Jaroslav Kolár, a legnagyobb szlovákiai kábelszolgáltató társaság szóvivője – a pozsonyi Új Szó megkeresésére – megerősítette: nem a szlovákiai szolgáltatók, hanem a magyar köztévé műszaki emberei kódolják az adásokat.

Megkerestük az ügyben a közmédiumot, mert szerettük volna megtudni: miként lehetséges, hogy például az ORF közvetítése látható idehaza, míg az MTV sugárzása elérhetetlen a határon túl? Arról is érdeklődtünk: az MTVA tervezi-e, hogy jogi lépéseket tesz, mert a többi csatorna ötkarikás műsorai elérhetők, így nem érvényesülnek a magyar közmédia exkluzív jogai? Választ vártunk arra a felvetésre: ha az MTVA nem lép, az azt jelenti-e, hogy a többi tévé eljárása jogszerű? És ha az, akkor előfordulhat, hogy Közép-Európában csupán az MTVA kötött olyan megállapodást, amely olimpiai adásának blokkolására kényszeríti?

A közmédia sajtóirodája azt közölte: nem kívánja kommentálni az ügyet. Annyi viszont – a közlemény és a hallgatás ellenére – történt, hogy azóta Szlovákiában már láthatók a magyar közmédia olimpiai adásai.

Csak megint mi nem látunk tisztán.

Élő közvetítés Szocsiból
Élő közvetítés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.