Itt a tavasz, KO-szakasz

„Minden ágyú bevetésre kész” – írta a Marca című spanyol sportlap a Manchester City–Barcelona BL-nyolcaddöntő előtt, mindenekelőtt arra utalva: ismét együtt játszhat Iniestával, Fabregasszal és Messivel Xavi. Hogy Neymar is helyet kap-e a kezdő tizenegyben, az kérdés, bár az egy hónapos kihagyás után visszatérő csatárnak a Rayo Vallecano elleni szédületes gólja azt igazolta: a neves szerző nem csupán egészséges, de változatlanul veszedelmes is. Érthető, ha a Daily Telegraph arról cikkezett, hogy „a legnagyobb fejfájást Messi és Neymar okozza a Citynek”.

Ha még nem mondtuk volna: itt az európai tavasz.

Nem kezdődik rosszul, hiszen a Premier Liga élcsapata fogadja a Primera Division extraklasszis képviselőjét. A La Ligát a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS a napokban a világ legjobb bajnokságának nyilvánította, míg a PL-t másodikként rangsorolta. (A magyar NB I-et az ibolyánál is szerényebb hetvenhatodikként jegyezte. Összehasonlításképpen: az ecuadori első osztályt a huszadik, a dél-koreait a huszonharmadik, a bolgárt a huszonhetedik, az iránit a harminchetedik, a moldovait a negyvenegyedik, az azerit a negyvenharmadik, a guatemalait az ötvenötödik, a malit az ötvennyolcadik, az albánt az ötvenkilencedik, az üzbéget a hatvankilencedik helyre tette. A hazai „élvonal” közvetlenül az ománi mögött következik.) Daniel Alves azonban úgy véli, a két csapat között mutatkozó különbség nagyobb annál, mint amit a ligák lajstroma tükröz, a brazil hátvéd ugyanis kerek perec kijelentette: „A Cityből soha nem lesz Barcelona”. Ezzel a megállapítással egyébként –ha szó szerint vesszük – nem lehet vitatkozni, ám a jobb-bekk arra gondolt, hogy a manchesteri együttes „nagy pénzen összevásárolt csapat”, míg a katalán garnitúra „maga a hagyomány, sőt a történelem”.

Ma este persze nem a tradíció vagy a história játszik.

Ezzel együtt Manuel Pellegrini, az angol klub chilei edzője módfelett óvatos: „Az ellenfélnek nagy csapata és rengeteg tapasztalata van, a világ legjobb futballistáit vonultatja fel. Hiába, az szinte lehetetlen, hogy ugyanabban a Bajnokok Ligája-évadban elkerüljük a Barcelonát, a Bayern Münchent és a Real Madridot is – mondta, majd hozzátette: – Nincs más választásunk tehát, mint megpróbálni ma nyerni, majd a visszavágón továbbjutni. Ez nem keresztülvihetetlen, hiszen nekünk is kiváló a játékoskeretünk és jó a csapatunk.”

Angliában úgy tartják, a siker kulcsa a Yaya Touré, Fernandinho középpályás kettős lehet, mert ez a páros akadályozhatja meg a leginkább, hogy a Barcelona – szokásához híven – passzolgasson, passzolgasson és újra csak passzolgasson. Jesus Navas, a City spanyol szélsője megemlítette még, hogy „nyomás alatt kell tartanunk őket, és minél nagyobb tempóra van szükség, különben övék a pálya”. A katalánok viszont azt hangoztatják: noha nem könnyű diadalt aratni Manchesterben, egyikük sem gondol a döntetlenre, ők győzni mennek a szigetországi stadionba.

Pellegriniről mondják Nagy-Britanniában, hogy pozitív atmoszférát teremtett a Citynél.

Már-már rávágná az ember: ez Gerardo Martinónak is sikerült a „Barcánál”, de aztán eszébe jut, hogy ott már mióta kedvező a légkör...

BAJNOKOK LIGÁJA

NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Kedd

Manchester City–Barcelona (tv: Sport1, 20) Leverkusen–PSG (Digi Sport 1, 20.20)

Szerda

Arsenal–Bayern München (Digi Sport 1, 20.20) Milan–Atletico Madrid (Digi Sport 2, 20.40)

Vendégre várva: Pellegrini és csapata tréningezik
Vendégre várva: Pellegrini és csapata tréningezik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.