Hármas ugrás

Akárcsak nemrégiben az új futballkapitány, a női kézilabda-válogatott frissen kinevezett szakvezetője is a sajtótájékoztató kezdete után, szólításra toppant csak a terembe, ám nagy különbség: amíg Pintér Attila megjelenése őszinte meglepetést keltett a jelenlévők körében, Németh András belépője senkit nem ért váratlanul.

A nemzeti csapat irányítását már harmadszor elvállaló, hatvanéves mesteredző megbízása nyílt titok volt elődje, Karl Erik Böhn halála után: noha a sportági vezetők érdeklődését több szakember – például a francia Olivier Krumbholz és a dán Jakob Vestergaard – is felkeltette, az FTC korábbi emblematikus trénere hetek óta abszolút favoritnak számított. A papírformát igazoló döntés mellett azonban született egy „totógyilkos” eredmény is: Németh segítője ugyanis a Győr korábbi extraklasszisa, a 254-szeres válogatott kapus Pálinger Katalin lett.

Még mielőtt a kettős megérkezett volna a Magyar Sportok Háza különtermébe, Vetési Iván, a szövetség elnöke vázolta az új kapitánnyal szemben megfogalmazott elvárásokat. Ezek szerint az idei, magyar, horvát közös rendezésű Eb-n a négy közé jutás, a jövő évi, dániai világbajnokságon pedig az olimpiai kvalifikáció kivívása a cél, a fő csapásirány pedig –természetesen – maga Rio de Janeiro, ahol az együttesnek „éremesélyesként kell pályára lépnie”. A sportvezető néhány mondattal később kis kiigazítást tett, és közölte: – Az ideális persze az volna, ha a vébén már nem nyomasztana bennünket a kvalifikáció terhe, hiszen az Európa-bajnok automatikusan résztvevője az olimpiai mezőnynek.

Meg is kérdeztem Némethet: mit szól hozzá, hogy még munkához sem látott, máris azzal kell szembesülnie, milyen magasan van a léc?

– Egyetértek az elnök úrral, valóban az lenne az ideális, ha Dániába már riói szereplőként utazhatnánk – mondta nevetve. – De egyelőre többet nem ígérhetek, csak annyit, hogy az Eb-n a legjobb formánkban a legmesszebbre igyekszünk majd eljutni. A szakvezető hozzátette: a világbajnok brazil válogatottra épülő osztrák Hypo együttesénél eltöltött két évben rengeteg tapasztalatot halmozott fel, és megvan a maga része abban, hogy a dél-amerikaiak aranyérmesek lettek. Jól ismeri a nemzetközi és hazai mezőnyt is – említette –, de a válogatottal kapcsolatban érdemben csak az első próba, a március végi, horvátországi nemzetközi torna után tud nyilatkozni. Úgy tervezi, hogy az ősz már nem a kísérletezés, hanem a kiforrott taktika gyakorlása jegyében telik majd, és a decemberi Eb-n összeszokott, ütőképes társaság léphet pályára.

– Az biztos, hogy a kapus- és a beállós poszton, valamint a széleken vérfrissítésre lesz szükség, s azt is garantálhatom: továbbra is a csapat alapembere marad Görbicz Anita és Tomori Zsuzsa. Abban viszont csak bízom, hogy melléjük hamarosan felzárkózik Zácsik Szandra.

Segítője szerepvállalása kapcsán Németh elmondta: a hivatalosan csapatmenedzserként tevékenykedő Pálinger optimális választás volt.

– A kapitányok általában hozzájuk sok mindenben hasonlító szakembert szemelnek ki partnerként, de én ezt másképp gondolom. Szerintem éppen az ellentétek egészítik ki egymást hatékonyan, s ha ezt nézzük, a mostani helyzet tökéletes. Én férfi vagyok, Kati nő; én mezőnyjátékos voltam, ő kapus; rólam mindenkinek a Ferencváros jut az eszébe, róla meg a Győr.

A Németh, Pálinger kettős megbízatása a 2016-os olimpia végéig szól. Ha kiderül, hogy a játékokon nem lesz ott a csapat, akkor a felek a kvalifikációs sorozat végén újragondolják az együttműködést.

– De ilyesmire gondolni sem merünk – jegyezte meg Vetési elnök.

Németh András a női válogatott szakvezetője, Pálinger Katalin a menedzser
Vegyes páros
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.