Repül a Bálna

„A puding próbája az evés” – válaszolta Jean Brihault, az Európai Kézilabda Szövetség elnöke lapunk azon kérdésére, hogy vajon Budapest is lehet-e állandó házigazdája a női Bajnokok Ligája tavasszal debütáló négyes döntőjének, miként Köln a megszokott rendezője a férfiak Final Fourjának.

„Várjuk meg a premiert, aztán meglátjuk” – tette hozzá a francia sportvezető, aki tegnap délben írta alá a május 3-án és 4-én a Papp László Sportarénában tartandó különleges sportági víkend részleteit rögzítő szerződést Vetési Ivánnal, a hazai szövetség irányítójával.

Az előzményekről annyit, hogy az EHF a 2013–2014-es évad versenynaptárában még csak lehetőségként vetette föl a négycsapatos végjátékot, ám – amint azt Michael Wiederer, a szervezet főtitkára elmondta – „a magyarok kivételes érdeklődést mutattak a rendezés iránt, így felgyorsult a folyamat”. Csak úgy repkedtek a magyar fél eddigi tevékenységét elismerő szavak a Bálnában – a főváros új kulturális központjában – tartott sajtótájékoztatón, amelyen az is elhangzott: a kontinentális szövetség eltökélt szándéka, hogy a női klubtornák rangját a férfiak sorozatainak megfelelő szintre emelje, ezért is született meg néhány héttel ezelőtt a döntés a női Final Four bevezetéséről. Megtudhattuk azt is: az MKSZ már évekkel ezelőtt javasolta a négyes döntő bevezetését, de az európai központban nem szerették volna elkapkodni a dolgot, s garanciákat akartak látni a telt házas mérkőzésekre, a magas színvonalú szervezőmunkára. A legkevésbé sem véletlen tehát, hogy az ötletet messzemenően pártoló magyar szövetség éppen az után adhat otthont a tornának, hogy a Győr együttese tavaly révbe ért, és megnyerte a legrangosabb kupasorozatot.

A kormány által részint a helyszín térítésmentes rendelkezésre bocsátásával, részint ötvenmillió forintnyi készpénzzel támogatott Final Fourra szóló belépőket a jövő hónaptól kezdik árusítani; a két nap mind a négy mecscsére érvényes tikettek 9990 és 34 990 forint közötti áron kaphatók majd. A májusi hétvégén egyébként nemcsak a „BS” küzdőterén, hanem a tanácstermekben is fölvonul Európa: ekkor tartja ugyanis soros konferenciáját az EHF, s az ülésre mind az ötven tagország képviselője hivatalos.

Az esemény költségvetésével kapcsolatos kérdésre az állam számára kiemelt jelentőségű rendezvényekre (a jelek szerint a női kézilabda BL Final Four is az) szakosodott Hungarofest képviselője kitérő választ adott. Peter Vargo, az EHF marketingigazgatója beszédesebb volt: megtudhattuk, hogy a férfi BL végjátékát immár öt éve vendégül látó – s a Papp László Sportarénánál kétszer nagyobb létesítménnyel büszkélkedő – Köln büdzséjének nagyjából a felére tehető a budapesti summa.

Wiederer főtitkár szólt a szervezet távlati elképzeléseiről is. Elmondta, hogy a női BL-t az ősztől új szisztéma szerint írják ki: a csoporttalálkozók után a középdöntős szakaszban két hatost alakítanak ki, a negyeddöntőtől pedig kieséses rendszerben folytatódik a széria. A közelebbi jövőről a tegnapi ünnepélyes összejövetelen nem esett szó, pedig a jelenlévők – határokon innen és túl is – nyilván megnyugvással fogadták volna, ha valaki minden kétséget kizáróan garantálja számukra: a legjobb nyolc között csoportjában jelenleg egy győzelemmel és egy döntetlennel álló, címvédő Győr biztosan a négyes döntő résztvevője lesz. Mert azért az a szurkolók mellett a szervezők számára sem mindegy, ugyebár.

Aláírták. Vetési Iván, Jean Brihault és Michael Wiederer
Aláírták. Vetési Iván, Jean Brihault és Michael Wiederer
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.