Vízparti táncparti

„Csodát tervezünk” – mondta Vígh László, a beruházásért felelős kormánybiztos a 2017-es ifjúsági és a 2021-es felnőtt világbajnokságnak – a tervek szerint – otthont adó új budapesti uszodakomplexum koncepciójának bemutatóján. Az elöljáró értékelése nem is tetszett túlzónak, miután levetítették a pazar képkollekciót.

Az ultramodern, elhúzható tetejű, huszonötezer négyzetméter alapterületű, hatszintes létesítmény olyan különleges megoldásokkal készül, mint a napelemes medence és az energiatermelő járda. Ha táblás ház lesz, az érdeklődők szépen hozzájárulhatnak majd a fenntartási költségek csökkentéséhez, elvégre ötezren férnek majd el a lelátón. Ez nem vonatkozik a 2021-es csúcseseményre, amelyre 13 ezres mobil szekciót telepítenek az arénába, így 18 ezren nézhetik majd a versenyeket. A Nemzeti Sportközpontok vezetőjeként dolgozó Vígh úgy véli, valódi „rekreációs paradicsom” alakulhat ki a Dagály strand helyén. E cél elérését segíti a Duna-parti helyszín: hajóállomással, parti sétánnyal igyekeznek kihasználni a folyó közelségét. Mindezek után felvetődött a kérdés: mennyibe kerül mindez? Vígh azt válaszolta: az uszoda nyolcmilliárd forintból készül el. Hozzátette: ez az összeg nem foglalja magában azokat a forrásokat, amelyeket a különféle infrastrukturális, tömegközlekedést érintő fejlesztések emésztenek fel. Külön tétel a többi budapesti létesítmény felújítása is: egy bázissal nem bonyolítható le a vetélkedő.

A látványtervek alapján annyi biztos: megannyi munka vár még az illetékesekre. Ráadásul nem is késlekedhetnek ezek elvégzésével, mivel 2016 végén át kell adni az új uszodát, hogy az üzemeltetők az ifjúsági vb előtt már „élesben” tesztelhessék a létesítményt. Gyárfás Tamás, a sportági szövetség elnöke módfelett lelkesnek mutatkozott, s alkalmilag szerepet is cserélt. Eredeti foglalkozása szerint, újságíróként érdeklődött a kormánybiztosnál: mikor teszik le az alapkövet? Vígh felvázolta a menetrendet, amely szerint október végén kezdődhet el a közbeszerzési eljárás, a jövő év elején megköthetik a szerződést a kiválasztott kivitelezővel, s hozzávetőleg egy év múlva történhet meg az első kapavágás.

A Kiss László szövetségi kapitányhoz hasonlóan elfogódott Gyárfás nemcsak a vb nyitányáig, hanem a munkagépek felvonulásáig is számolja a perceket. Mint mondta: elhinni is nehéz, hogy elkészül a fantasztikus komplexum. Kiemelte: a magyar úszósport Hajós Alfréd óta íródó történetéhez méltó otthont kap. Az elöljáró hangulatára jellemző, hogy amikor a fotós kollégák helycserére kérték, közölte: legszívesebben állva maradna, s táncra perdülne...

Ilyen tervvel nem állt elő Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, de azt leszögezte: Budapest mindent megtesz azért, hogy hozzájáruljon a 2021-es rendezvény sikeréhez.

Arra a kérdésre, hogy kiről nevezik majd el a létesítményt, a résztvevők nem tudtak konkrét válasszal felelni. Gyárfás a keresztelő tempírozásával kapcsolatban megjegyezte: „Előbb legyen meg a baba...”

 

Közös álom: Gyárfás elnök, Kiss szövetségi kapitány, Vígh kormánybiztos és Szabó Tünde főtitkár
Közös álom: Gyárfás elnök, Kiss szövetségi kapitány, Vígh kormánybiztos és Szabó Tünde főtitkár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.