Mogul és akrobaták

Alekszandr Ovecskin? Aksel Lund Svindal? Martin Johnsrud Sundby? Áttekintjük, kik lehetnek a mostani játékok legnagyobb egyéniségei.

Tizenkét sporttörténeti győzelem biztosan születik az oroszországi játékokon. Azt is megmondjuk, mely számokban: női síugrásban, a férfi és a női síakrobaták félcső, illetve slopestyle stílusú attrakcióin, a hódeszkások férfi és női párhuzamos szlalommeg slopestyle-versenyében, a biatlonisták vegyes csapatviadalán, továbbá a szánkósok és műkorcsolyázók csapatküzdelmeiben. Azaz a téli műsor új, Szocsiban ősbemutatót tartó szakágaiban.

Ugyanakkor szintén kockázat nélkül tehetünk nagy pénzt arra is: nem az említett versenyek vagy azok főszereplői miatt válik emlékezetessé az előttünk álló bő két hét. Amely –minden ellenkező híreszteléssel szemben – már a nyitóceremónia előtti napon megkezdődött, mert a hódeszkások és a síkakrobaták selejtezői mellett az ötszámossá bővült műkorcsolya program sem férne bele a hagyományos időkeretbe.

Amúgy – ha már a historikus eseményeknél tartunk – mindenekelőtt a jégkorongtornát kell kiemelni az olimpiai menüből, mert a hokis szakmában teljes az egyetértés az ügyben: minden idők legszínvonalasabb sportági eseménye következik. A játékok miatt ezúttal megáll az élet az észak-amerikai profi ligában: az NHL szupersztárjai – nem úgy, mint a világbajnokságokon – ott lesznek a Sajba Arénában. A házigazda oroszok célja persze ezúttal is a győzelem, s a Washington Capitals csillaga, Alekszandr Ovecskin vezérletével a vágy teljesülhet is.

A csatár mindenesetre bizakodó és büszke: „Nagy megtiszteltetés a számomra, hogy a sportág történetének legrangosabb viadalán ott lehetek a válogatottban, s ennél már csak az jelentene nagyobb örömöt, ha a miénk lenne az aranyérem” – nyilatkozta a minap.

Reményeivel nincs egyedül. Sidney Crosby – akinek négy éve a döntő hosszabbításában szerzett góljával győztek a kanadaiak az amerikaiak ellen – úgy fogalmazott: „Nagyon várom már a rajtot, hiszen annak idején azért is kezdtem el jégkorongozni, hogy olimpián szerepelhessek. Nagyon akarjuk a győzelmet, de a címvédés terhe nyomja a vállunkat.”

Alpesi síben négy esztendővel ezelőtt a norvég Aksel Lund Svindal érdemelte ki a legeredményesebb versenyző címét, s a skandináv most is vezeti az összetett Világ Kupa-pontversenyt. A múlt évi világbajnokságon az amerikai Ted Ligety tarolt –három számban is ő volt a leggyorsabb –, de műlesiklásban kétségkívül az osztrák Marcel Hirscher tekinthető favoritnak. A női mezőnyben a német Maria Riesch készülődik koronázásokra, annál is inkább, mert legnagyobb riválisa, az amerikai Lindsey Vonn sorozatos sérülései miatt nem vesz részt az olimpián.

A síugrás esélyeseinek számbavételekor bő hónapja még aligha került volna szóba a huszonegy éves osztrák Thomas Diethart, de azóta történt egy s más a sáncokon. A két éve még lécet is ritkán csatoló ifjú – a semmiből előbukkanva – megnyerte a sportág emblematikus sorozatát, a négysáncversenyt, így nem csoda, hogy egyfolytában róla cikkezik a szaksajtó. Pedig a múlt év végén csupán azért kapott meghívót a bátor emberek osztrák keretébe, mert honfitársa, Thomas Morgenstern hatalmasat bukott a titiseeneustadti VK-viadalon.

A sífutás uralkodói változatlanul a norvégok, s erejüket jelzi, hogy a jelenlegi szezonban kevésbé eredményes Petter Northug utódát is megtalálták már: Martin Johnsrud Sundby több királyságot is kinézhet magának. A svájci Dario Cologna nyert Vancouverben, győzött a tavalyi vb-n, ám mostanában nem remekel. Őt azonban éppen úgy nem lehet leírni, mint a szintén címvédőként rajthoz álló orosz Nyikita Krjukovot. A nőknél is a norvégoknak áll a zászló: Marit Björgen és Therese Johaug a hosszabb távokon aligha talál legyőzőre, sprintben viszont az amerikai Kikkan Randall oddsa a legkisebb a fogadóirodáknál.

A hagyományos méretű oválon versenyző gyorskorcsolyázóknál a férfiak mezőnyében az egyaránt olimpiai és világbajnok dél-koreai Mo Te Bum, illetve a holland Sven Kramer folytathatja sikersorozatát, ám a hölgyeknél valamivel kiegyensúlyozottabb a mezőny: a szintén dél-koreai Li Szang Hva, a holland Ireen Wüst vagy a cseh Martina Sablikova oszthatja el egymás között az aranyakat. A rövid pályások viadalain kínai, dél-koreai rivalizálás várható – a nők között Vang Meng Vancouverben és a 2013-as vb-n sem állt meg három első helyig –, s kész csoda lenne, ha Európából bárki letaszítaná az ázsiaiakat az emelvény tetejéről.

Semmi kétség, a 44 millió dollárért felépített, 12 ezer nézőt befogadó csarnokban Jevgenyij Pljuscsenkóra lesznek a legtöbben kíváncsiak. A háromszoros világbajnok – s a 2006-os torinói játékokon is első – orosz műkorcsolyázó olimpiai részvétele sokáig kérdéses volt, de most úgy hírlik: műtétei után újra csúcsformában van. Akitől a leginkább tarthat, az a kanadai Patrick Chan, de – ha máshonnan nem, hát a Regőczy, Sallay jégtáncospár 1980-as Lake Placid-i kálváriája óta – tudjuk: a pontozásos sportágakban olykor elhatározás kérdése, ki lesz a győztes... A nőknél a címvédő dél-koreai Kim Ju Na dörzsölheti előre a tenyerét, azt viszont emberfia meg nem mondja, milyen eredménnyel zárul az első napokban rendezendő csapatverseny. Az új számban tíz nemzet szakágaként egy-egy sportolója mutathatja be programját, s az összeadott pontszámok alapján alakul ki a sorrend.

Az esélylatolgatások ma még érdekesek lehetnek, de holnaptól már csak az eredmények számítanak. Arra viszont feltétlenül jó minden prognózis, hogy készítőjének oda lehessen bökni: ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna...

Prológ

A megnyitó előtt, ma kezdődő vetélkedők (magyar idő szerint):

Hódeszka: férfi slopestyle, selejtező, 7; női slopestyle, selejtező, 11.

Műkorcsolya: csapatverseny, férfi rövidprogram, 16.30; páros rövidprogram, 18.10.

Síakrobatika: női mogul, selejtező, 15.

 

Slopestyle Szocsiban. A selejtezők a nyitány előtt megkezdődnek
Slopestyle Szocsiban. A selejtezők a nyitány előtt megkezdődnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.