Veszélyes zóna

Egyetlen délelőttre a Syma-csarnokba költözött a németalföldi tenisz: a Federation Kupa kedd reggeli nyitányán Belgium és Luxemburg egymás ellen csatázott (3:0), s Hollandia is pályára lépett (3:0 Horvátország ellen). A szurkolók pedig rögzíthették, hogy hat esztendő után ismét Budapesten rendezik a sportág nem hivatalos női világbajnokságának európai zónadöntőjét, melyen szerdán már igazi sztárokat is látunk.

Más kérdés, hogy a házigazda magyarok aligha ilyen ütős vetélytársra vágytak: ma délután négykor a bombaerős román válogatott lesz a nyitófordulós ellenfél. A vetélytársról sokat elárulnak a világranglista-számok: Halep a 10., Cirstea a 26., Niculescu az 54. abban a sorban, mely a 83. helyen jegyzi a legjobb magyart, Babos Tímeát (akinek társai közül Jani Réka a 253., Bukta Ágnes a 306., Szlavikovics Szabina a 635.). Így aztán hiába van lépésnyi távolságra a Puskás Ferenc stadion, aligha az ott elért múlt tavaszi szoros meccsre, hanem inkább az őszi bukaresti visszavágóra hajaz majd a teniszeredmény. A szurkolónak mégsem felesleges időtöltés a feljutásra aspiráló románok elleni mérkőzés, hiszen a tavaly hat WTA-tornát (köztük a budapesti Római-parton rendezett versenyt) megnyerő, Australian Open-negyeddöntős Halepet, s az elitbe tartozó társait láthatja közelről játszani.

A magyar válogatott számára a minimális cél egy csoportkörös nyertes meccs, mely a zóna I. osztályában maradást garantálhatja. E tervek valóra váltásához a szerény pozíciókat felmutató lettek elleni pénteki meccs látszik a legalkalmasabbnak: Marcinkevica (218.), Ostapenko (708.) és a WTA-rangsorban nem is jegyzett Jemulina triójával szemben elérhető a siker. S ha az összejön, szombaton, a kora reggeltől a délután négyes meccskezdésig sportág-népszerűsítő programokat és gyerekversenyeket kínáló, a díszvendégek között a volt világelső vajdasági Szeles Mónikát is felsorakoztató Magyar Tenisz Napján akár fokozható is az öröm a Murray anyuka vezette angolok elleni párharcban.

A tornán a románok abszolút favoritok, a második hely is fogalt lett volna, ha a fehéroroszok elhozzák a világrangsor-második Azarenkát, ám ő kihagyja a vetélkedőt. Azért csaknem tucatnyi top 100-as játékos vonul fel a Syma-csarnokban, miközben a magyar néző – most, hogy a budapesti WTA-verseny is vélhetően Bukarestbe költözik – még ritkábban láthat kitűnőségeket tétmérkőzésen teniszezni.

A csoport: Belgium, Horvátország, Luxemburg, Hollandia. B csoport: Magyarország, Románia, Nagy-Britannia, Lettország. C csoport: Ausztria, Izrael, Ukrajna, Szlovénia. D csoport: Fehéroroszország, Bulgária, Portugália, Törökország.

Halep: ütős ellenfél
Halep: ütős ellenfél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.