Amerikai Derrick

Az NFL jelentős játékelemet köszönhet a siketeknek: a támadások előtti kupaktanácsot. A washingtoni Gallaudet Egyetem amerikaifutball-csapata találta fel, merthogy az ellenfél különben könnyen megfejthette volna a jelnyelven kiadott utasításokat.

A világ egyetlen, kizárólag siketeket oktató felsőoktatási intézményének csapata ugyan messze van az élvonaltól, a módszer mégis elterjedt, manapság a gimnáziumi ligáktól a profi bajnokságig a legtöbb együttes használja. Derrick Coleman, a Seattle Seahawks fullbackje lesz a jog szerinti első siket (valójában inkább nagyon súlyosan nagyothalló) játékos, aki a Super Bowlon is pályára lép.

Ő továbbá az első, aki a támadósorban kap helyet; összesen két siket elődje volt a profik között, mindketten a védelemben, ahol a szóbeli utasításoknak sokkal kisebb a szerepük. A 23 éves, 183 centi magas, 106 kilós Coleman igazi vasgyúró, a Los Angeles-i Városi Egyetem (UCLA) együttesében labdás futót (running back) játszott,mostani posztja viszont éppen a labdával általában futó Marshawn Lynch – becenevén Beast, azaz a Vadállat – megvédése a védőfal hústornyaitól.

Vagyis elől fut Coleman, mögötte a labdával Lynch, és együtt próbálnak meg lyukat találni a védelemben. Lynch igazi sztár, a Seahwaks idei sikereinek egyik főszereplője, segítője pedig igazi meglepetés, hiszen 2012-ben még egyetlen csapatnak sem kellett, nem kelt el a játékosbörzén, és tavaly nyáron a Minnesota Coltsnál kiesett a keretszűkítésnél. Coleman hároméves korában veszítette el hallását, azóta erős hallókészüléket hord, de inkább szájról olvas, mintsem a fülére hagyatkozna.

Csapatsportban a siketség óriási hátrány: a hendikepes játékos egyszerűen nem tudja, hogy a többiek mit mondanak egymásnak, illetve mi történik a látóterén kívül. Ellenben van előnye is: periferiális látása fejlettebb a többiekénél, és gyorsabban tud reagálni minden kis jelre, mozdulatra, hiszen pici kora óta ezek alapján is tájékozódik. Coleman karrierjében azonban éppen az a legszebb, hogy ezek a részletek nem érdeklik sem őt, sem csapattársait.

Anyjától még gyerekként megtanulta, hogy soha semmilyen mulasztásra nem mentség a fogyatékossága. Nem hivatkozhat rá, nem kérhet könnyítést, kivételes elbánást. Így vannak ezzel a trénerek is. Pete Carroll vezetőedző és a labdás futókkal foglalkozó Sherman Smith elismeri a játékos fizikális adottságait és kivételes elszántságát, de egyiküknek sincs ideje külön foglalkozni vele. Egyedül Russell Wilson, az irányító figyel oda, hogy Coleman felé fordulva tisztán artikulálva mondja be a vezényszavakat.

A siketiskolák csapatai egyenlő félként vesznek részt körzetük bajnokságában, és az általános tapasztalat az, hogy a fogyatékosság bizonyos helyzetekben éppen hogy előnyükre válik. Coleman sikere óriási lökést ad nekik, egy elemgyár hirdetése pedig immár országosan is ismertté tette hősünket: a rövidfilm az ő történetét dolgozza fel, megmutatja, milyen nehézségeket kellett leküzdenie, és arra a slusszpoénra épít, miként használjuk ki a bennünk rejlő energiát.

– Sose add fel! Dolgozz keményen, és meg tudod valósítani az álmaidat! Ne hivatkozz a körülményekre, bízz magadban, és sikerülni fog! – üzente Derrick Coleman egy interjúban. Siketeknek és hallóknak, egyformán.

Coleman akcióban
Coleman akcióban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.