Világoskék az ég

Hiába jelentette be a Stamford Bridge veterán hangulat felelőse, hogy a Chelsea a West Ham elleni győzelemmel akár a bajnoki tabella élére is ugorhat, az Európa Liga múlt évi győztese éppúgy döntetlent játszott, mint az Arsenal kedden, így a hónapok óta szédítő formában futballozó Manchester City vette át a vezetést a Premier League-ben.

Manuel Pellegrini együttesének különleges erődemonstrációja volt a Tottenham Hotspur elleni novemberi 6-0-ás siker. A londoniak kínos kudarca után André Villas-Boas edző nem sokáig maradhatott a kispadon. Helyét Tim Sherwood foglalta el, s irányításával fejlődött a gárda: a Tottenham szerda este „csupán” 5-1-re kapott ki a világoskékektől... Az újra kiütött garnitúra trénere így értékelte a City teljesítményét: „Ez a csapat egy másik bolygóról érkezett.”

Az öltözőt és a szurkolókat egy aránt megosztó Roberto Mancinit váltó chilei Pellegrini irányítása alatt a City új szintre lépett. Ahogyan a csütörtöki The Times című napilap fogalmazott: „a csapat a fizikai erő, a pontosság és a kiegyensúlyozottság fantasztikus, tiszteletet parancsoló keverékévé vált”. Bár a pillanatnyilag a „futottak még” kategóriába tartozó helyi rivális Unitednél tizenhárom ponttal többet gyűjtő, s aktuálisan Manchester első számú együttesének tekinthető City csak egy ponttal előzi meg az Arsenalt és hárommal a Chelsea-t, vitathatatlan: ha kifutja a formáját, ismét bajnoki aranyéremmel teheti büszkévé nagyvonalú abu-dzabi tulajdonosait.

Azóta, hogy a City november 10-én idegenben vereséget szenvedett a Sunderlandtől – valamennyi versenysorozatot beleszámítva –, húsz mérkőzéséből tizennyolcat megnyert, s két döntetlent játszott. Lenyűgöző hatékonyságot mutat, hogy az együttes ebben az időszakban hatvankilenc gólt szerzett. Az évadban pedig már összesen száztizenötöt, s ezzel rekordot állított fel, mert egyetlen csapatnak sem sikerült ilyen rövid idő alatt ennyiszer beköszönnie az ellenfeleknek.

Nem véletlen, hogy ha a szerény Pellegrini mester egyelőre nem is beszél több trófea megszerzéséről, Vincent Kompany csapatkapitány kevésbé visszafogott: „Az angol futballtörténelem írása nem csupán lehetőség, hanem elkerülhetetlen következmény. Ha a bravúr ebben a szezonban nem sikerül, a legnagyobbak közé emelkedés hamarosan akkor is bekövetkezik.” A belga középhátvéd önbizalmát nem rendíti meg az sem, hogy az európai csúcsra vezető út közben a Barcelonát kellene két vállra fektetni a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

A korábbi évekkel szemben a City idei erősségei közé tartozik a szemet gyönyörködtető támadóstílus. A gólszerzésben a Man United 1999-es fénypontjához hasonló módon számos játékos jeleskedik, így például Sergio Agüero, Edin Dzeko, Alvaro Negredo ésYaya Touré, bár a Spurs ellen Stevan Jovetics is a kapuba talált. A keret nagyságának köszönhetően a hatvanéves edző könnyedén rotálhatja embereit. A kapuban az angol válogatott Joe Hart és a román Costel Pantilimon egyaránt megállja a helyét. A középhátvédposzton lehet számítani Kompanyra, Martin Demichelisre, Matija Nastaszicsra vagy Joleon Lescottra. És akkor nem szóltunk még Samir Nasriról, Jesus Navasról, David Silváról, Fernandinhóról...

A legnagyobb különbséget mégis a higgadtságát látszólag soha el nem vesztő Pellegrini jelentheti. Egy nemrégiben adott interjújából kiderült, hogy bár magánéletét – egészen a családjától való különélésig – szakmai karrierje alá rendeli, értékén kezeli a futballt. Tartózkodik a Sir Alex Ferguson-, Arsene Wenger- és José Mourinho-féle pszichológiai hadviseléstől, s jól viseli a rá nehezedő nyomást.

Ennek is köszönhetően minden korábbinál inkább úgy tűnik: a dúsgazdag arab befektetők nemhiába költenek évi 233,1 millió fontot a futballisták fizetésére...

Yaya Touré büntet
Yaya Touré büntet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.