Svájc: világválogatott

Duplán pórul jártak a belgrádi teniszdrukkerek: nem elég, hogy „kiengedték” a fővárosból a tavalyi finalista szerb válogatottat, amely az éljátékos Novak Djokovics nélkül – fogalmazzunk udvariasan – igencsak sebezhető, lemaradnak egy nagy sportélményről is. Más kérdés persze, hogy menynyire jelent élvezetet egy papírformavereség szemlélése, még ha oly nagy klasszisok sorakoznak is az ellenoldalon.

Ezúttal ez történik: két Grand Slam-győztest vonultat fel Svájc Davis Kupa-együttese, és ilyen haderő ellen még „dzsókerrel” a soraiban is nagy bajban lenne a házigazda.

Megtörtént ugyanis a csoda: az alpesi válogatott mindkét sztárjátékosát nevezte a péntektől vasárnapig tartó ütközetre. Előfordult máskor is, hogy a svájciak a legerősebb összeállításban vonultak fel, ám ez szinte soha nem a nyitófordulóban történt. Általában feladták a trófea elnyerésének lehetőségét, kikaptak az első körben, aztán a Világcsoportban maradásért vívott rájátszásra megérkezett Roger király, s a csapat hozta a kötelezőt. Igaz, Federer – sérülése miatt – a múlt évben még a playoffot is kihagyta. (Legutóbb 2012 szeptemberében, a Hollandia ellen megnyert osztályozó alkalmával segítette hazája DK-együttesét.) Most viszont a nyitómeccset is bevállalta.

Aki teheti, induljon tehát Újvidékre, hiszen a magyar határtól egy ugrásnyira két Grand Slam-győztes teniszezik! A kézilabdás eseményekről jól ismert Spens Sport Center ad otthont a Szerbia–Svájc mérkőzésnek. Az újdonsült Australian Openbajnok, a világrangsor 3. helyén álló Stanislas Wawrinka mellett a 17-szeres GS-győztes, idei melbourne-i elődöntős Roger Federer is pályára lép. A szerb garnitúra pedig – ha csak csoda nem történik – máris készülődhet az őszi helyosztóra, s reménykedhet abban, hogy a most téli pihenőjét töltő Djokovics a US Open után nem megy majd szabadságra, hanem segít a legjobbak között tartani az együttest. A házigazdák színeiben pályára lépő Dusan Lajovics (ATP 102.) és a másik szinglit játszó Ilija Bozoljacs (268.) aligha nehezíti meg a látogatók dolgát. Pénteken 14 órától előbb Bozoljacs–Federer, majd Lajovics–Wawrinka mérkőzést rendeznek.

A svájci összeállítás valóban a Davis Kupa szenzációja, hiszen 2005-ben fordult elő legutóbb, hogy valamely válogatott két Grand Slam-bajnokot dobjon csatába. Akkor Andy Roddick és Andre Agassi e nagy diadalokat tekintve „erőfölényben” volt, ám az Egyesült Államok – a Bryan ikrekkel is a soraiban – hazai környezetben elbukott az Ivanisevic, Ljubicic, Ancic összetételű horvát trió ellen.

Nemcsak a lazítást választó Djokovics, hanem a sérült salakkirály, a világelső Rafael Nadal is hiányzik majd a hétvégi DK-fordulóból, minek nyomán a spanyoloknak sem lesz könynyű dolguk Frankfurtban. A németek erős összeállításban lépnek pályára: a pénteki egyéniben szereplő Philipp Kohschreiber (27.) és Florian Mayer (29.) mellett a veterán Tommy Haas (12.) szolgálataira is számíthatnak. A látogatók Feliciano Lopez (26.), Fernando Verdasco (33.), a nyitónapon DK-debütálásra készülő Roberto Bautista-Agut (52.) és a párosra nevezett David Marrero szereplésében bíznak. Ami a többi mérkőzést illeti, talán csak a címvédő Csehország hazai fellépése ígérkezik könnyed feladatnak: a Tomas Berdych (7.), Radek Stepanek (50.), Lukas Rosol (48.), Jiri Vesely (81.) kvartett ellen nem sok vizet zavarhatnak a hollandok.

Papíron hazai siker várható a Franciaország–Ausztrália terembe vitt salakos derbin, amelyen a galloknál Richard Gasquet (9.) és Jo-Wilfried Tsonga (10.) játszik egyesben, a látogatóknál pedig a volt világelső Lleyton Hewitt (41.) és az ifjú tehetség, Nick Kyrgios (162.) próbálkozik. Nem sok reménye lehet a britek Amerikában vendégeskedő „egyszeményes” válogatottjának, hiszen Andy Murray (6.) mellett nincs nehéztüzérségük, a vendéglátóknak John Isner (13.), Sam Querrey (49.), valamint a párosban világelső Bryan testvérpár garantálja a sikert.

Kétesélyes Mar del Plata városában az argentin–olasz derbi, melyen Juan Monaco (40.), Carlos Berlocq (44.), Horacio Zeballos (66.) és Eduardo Schwank (343.) képviseli a hazaiakat, Fabio Fognini (15.), Andreas Seppi (31.), Filippo Volandri (73.) és Simone Bolelli (320.) a látogatókat.

Japán jó esélyekkel fogadja a sérült topjátékos Milos Raonic nélkül érkező kanadaiakat, s ki tudja, milyen eredménnyel zárul Asztanában a Kazahsztán–Belgium összecsapás.

E nyolc derbi nyertese április elején már a legjobb négy közé jutásért csatázik, miközben az euro-afrikai zóna harmadosztályába zuhant magyar csapat a májusi bizonyítási lehetőségre vár: együttesünk a szegedi rendezésű tizenkét csapatos tornán igyekszik majd kiharcolni a feljutást.

Csúcs ez a páros: Wawrinka és Federer
Csúcs ez a páros: Wawrinka és Federer
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.