Li itthonról, Liu a szomszédból

Mindig a felejthetetlen Tízek-bajnokságokra hivatkoznak a régi asztalitenisz-barátok, amikor azt emlegetik, hogy hajdanán a lépcsőkön is ültek a sportág kedvelői, és hajlamosak megfeledkezni arról: a hetvenes-nyolcvanas években hasonló volt az érdeklődés egy-egy hazai rendezésű nemzetközi viadalon is.

Surbek, Secretin, Orlowski vagy Bengtsson, a női mezőnyben Hammersley, Rudnova, Vostova vagy Hendriksen föllépése a legjobb magyar spílerek (Jónyer, Klampár, Gergely, illetve Magos, Kisházi, Lotaller, s a sor még hosszan folytatható lenne...) ellen esemény- s persze élményszámba ment Budapesten vagy éppen Miskolcon, de ma már csak emlék a sok-sok pingpongos dzsembori.

Ám az emlékek azért vannak, hogy felidézzük őket, ráadásul a glóbusz legnépszerűbb játékainak egyike immár hétről hétre „végigturnézza” a földkerekséget a World Tour-sorozattal, amely leginkább a teniszezők ATP- és WTA-szériájára hajaz. Két éve a magyar szövetség is beállt a rendezők közé, de a Syma-csarnokban tartott – s a kínaiak szereplése miatt különleges kuriózumnak tekinthető – viadal olyan anyagi veszteséggel zárult, hogy tavaly meg sem fordult a fejekben az újabb verseny ötlete. Azóta azonban a sportág bekerült az itthon kiemelten támogatott „tizenhatok” közé, s az új vezetők nemcsak fantáziát, hanem a hazai játékosok számára kivételes lehetőséget is láttak egy jelentős nemzetközi esemény megszervezésében.

Ilyen előzmények után kezdődik ma a szombathelyi Aréna Savariában az idei legrangosabb magyarországi asztalitenisz-viadal: a WT-sorozat három kategóriája közül a legalacsonyabba tartozó (ám így is 30 ezer dolláros összdíjazást kínáló), szombatig tartó tornán 36 ország 187 férfi és 112 női sportolója áll a karámok közé. A mamut mezőnyben negyven – köztük tizenhat, saját korosztályában külön is versenyző 21 éven aluli – magyar pingpongos próbál szerencsét, ami önmagában is jelzi: az egyedi alkalommal élni kíván minden számottevő versenyző és az utánpótlás színe-java is.

A résztvevők között a Postást erősítő holland-kínai Li Jiao a legelőkelőbb helyen jegyzett női játékos (ő a 16. a világranglistán), de a román Elizabeta Samara és az osztrák színekben játszó (szintén kínai) Liu Jia ugyancsak a nemzetközi elit tagja. A viadal negyedik kiemeltje Póta Georgina, míg Lovas Petra a hetedik, Pergel Szandra a tizenharmadik a lajstromban. Téglás Péter szövetségi kapitány szerint azt már kiváló eredményként lehetne elkönyvelni, ha valamennyien a rangsorbeli helyezésüknek megfelelően szerepelnének, „ám ez rendkívül nehéz lesz, mert még a selejtezőcsoportokban is veszélyes riválisok találhatók”.

Pázsy Ferenc, a férfiak szakvezetője úgy véli: nagyszerű, hogy a magyarok hazai közönség előtt játszhatnak, ráadásul egy kisvárosban, ahol szinte garantált az érdeklődés. „A mieink jelenlegi játékerejének éppen megfelelő ez a verseny: egy-egy skalp megszerzésével önbizalmat meríthetnek a fiúk, és előrébb léphetnek a rangsorban is. Jakab Jánostól, Pattantyús Ádámtól, Kosiba Dánieltől, valamint a fiatal Lakatos Tamástól és az ifjúsági olimpiára néhány napja kvótát kiérdemlő Szudi Ádámtól várom a legtöbbet: ha bármelyikük a tizenhat, esetleg a nyolc közé jutna, az már nagy fegyvertény lenne.”

A verseny első kiemeltje egyébként az a német Christian Süss lesz, aki hosszabb kihagyás után most tér vissza a nemzetközi porondra, s bár csak hatvanadik a világranglistán, korábbi – párosban és csapatban elért – Európa-bajnoki címei különösen tiszteletet parancsolók egy olyan eseményen, amelyen a legjobb ázsiaiak nem szerepelnek. Így „lélegzethez” és sikerélményekhez juthatnak azok is, akik az ő jelenlétükben csak a legritkább esetben ütnek labdába.

Póta Georgina az asztalitenisz TOP-12 bajnokság budaörsi döntőjében
Póta Georgina az asztalitenisz TOP-12 bajnokság budaörsi döntőjében. 2011.12.04. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.