Erős dohányosok

Mind gyorsabban nő a távolság a magyar futballklubok és a földkerekség vezető labdarúgó-vállalkozásai között. Ez a tanulsága a Deloitte pénzügyi tanácsadó társaság Football Money League 2014 című kiadványának. A dolgozat dermesztő adatok sorát vonultatja fel, melyek mind azt jelzik: felfoghatatlan a két világ közti distancia.

A futballcégeket a bevételeik alapján rangsoroló listán két török együttes is helyet kap a top 20-ban: a Galatasaray és a Fenerbahcse. Az utóbbi a 2012/2013-as évadban 27,7 millió eurót (hozzávetőleg nyolc és fél milliárd forint) kasszírozott meccsnapokon. Nincs kizárva, hogy a tizenhat magyar NB I-es együttes büdzséje együtt sem haladja meg ezt az összeget. Az isztambuli klubnál viszont ez csupán egy tétel a „bejövő” oldalon, amelyen amúgy 126,4 millió euró a végösszeg...

A „Fener” ezzel messze elmarad az éllovasoktól. Az első helyen – sorozatban a kilencedik alkalommal – a Real Madrid áll, amely a Barcelonát és a csúcsévadot produkáló Bayern Münchent előzi meg. A spanyol éra előtt sokáig domináló Manchester United ezúttal a negyedik, mögötte a PSG és a Manchester City sorakozik, ami azt mutatja: a dúsgazdag arab befektetők már-már értelmezhetetlen invesztíciója pénzügyi eredményekkel is jár. (Bár a mérleg ezzel együtt mínuszos marad.) Átrendeződést jelez, hogy a „húszak” harmadának tulajdonosa Európán kívüli, miközben minden csapat az öreg kontinensen található.

A brazil Corinthians szólóban képviseli a világ többi részét az első harminc között. A szakértők az ország gazdaságának fejlődésével, valamint az idei világbajnokság hatásával magyarázzák a dél-amerikai klub fejlődését, és azt vetítik előre: jövőre még feljebb léphet. Ugyanerre esélye van megannyi Premier League-ben szereplő csapatnak. Méghozzá azért, mert életbe lép a liga új televíziós szerződése, amely mesés összegeket garantál az együtteseknek. (Ráadásul a summa elosztása kedvez a pluralizmusnak, mert – ellentétben a spanyol modellel – nem csak az éllovasok járnak igazán jól.)

Ezúttal fél tucat szigetországi gárda szerepel a különleges húszasban, ám ez a szám növekedhet. Az elit társaság eurómillióival együtt. Az előző évadhoz képest nyolc százalékkal emelkedett az összbevétel, és elérte az 5,4 milliárd eurót. Az összeállítás szerzői úgy vélik: a következő kiadásban akár a hatmilliárdos álomhatár átlépéséről is beszámolhatnak. Arra kevés esély mutatkozik, hogy bármelyik elit klub pénzügyi teljesítménye visszaessen.

Az 518,9 millió euróval listavezető Real Madrid például úgy produkált jobb mutatókat, mint korábban, hogy a spanyol gazdaság fuldoklik, s ennek hatására a klub meccsnapi bevételei csökkentek. A Barcelona és a Bayern pozíciója nem ennyire stabil: az MU – az említett tévés megállapodásnak köszönhetően – visszaelőzhet.

Igaz, a bajorok lényegében örökös német bajnokok, már ami a „pénzügyi ligát” illeti. (Amúgy a pályán sem rosszak.) Merthogy a múlt évi BL-döntős rivális, a Dortmund 41 százalékkal kisebb bevételt realizál a müncheni „FC Hollywoodnál”. Ez a legnagyobb különbség a topligák első és második csapata között, azaz a korábban a legkiegyensúlyozottabb bajnokságként számon tartott Bundesligát nem csupán a tabella, hanem az adatok alapján is az egycsapatossá válás veszélye fenyegeti. Összességében persze nincs okuk panaszra a német rajongóknak, hiszen négy együttesük szerepel a top 20-ban. A harmincban még feltűnik egy holland (az Ajax) és egy portugál gárda (a Benfica) is.

Azaz „dohány” mindenekelőtt ott van, ahol futball is van.

Népszerű termék... Cristiano Ronaldo, a Real Madrid klasszisa ünnepel
Népszerű termék... Cristiano Ronaldo, a Real Madrid klasszisa ünnepel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.