Első a vendég

Hozzávetőleg tizenötezer, pirosba öltözött szurkoló töltötte meg az Európa-bajnokság döntőjének otthont adó impozáns herningi csarnokot, hogy megünnepelje a dán válogatott diadalát. Nem csupán a drukkerek, a szakemberek többsége is úgy vélte, a vendéglátók klasszistársulata felülmúlja – az elődöntőben a spanyolokat legyőző – francia gárdát.

A mérkőzés bámulatos bemutatóval kezdődött, ám a forgatókönyv mégsem a várakozásoknak megfelelően alakult: a torna legértékesebb játékosának választott Nikola Karabatic vezette kék mezesek atomkézilabdája szétzilálta a dán védelmet. Landin kapus legföljebb akkor találkozott a labdával, amikor kihalászta a hálóból, miközben a túloldalon megannyi blokk segítette a parádézó Omeyert. Alig több mint negyedóra telt el a találkozóból, amikor a franciák kilenc gólra növelték előnyüket (13:4). A szünetben 23:16 állt a nagy táblán, s az első félidő zárójelenete végképp demoralizálhatta a hazaiakat: Porte remek kínai figura után talált a kapuba néhány másodperccel a dudaszó előtt. A fordulás után sem történt érdemi változás: az eksztázisban játszó franciák nem hagytak esélyt a riválisnak a felzárkózásra. Abalo, Guigou, Narcisse, Porte és a többi világklasszis egymást múlta felül, míg a túloldalon Mikkel Hansen nem talált társakra. A ritkán látható erődemonstráció 41:32-es eredménnyel ért véget.

Az elődöntőben fantasztikus meccsen a horvátokat legyőző dánok úgy kaptak ki hazai pályán az aranyéremért zajló mérkőzésen, hogy gyenge edzőpartnernek mutatkoztak. Jellemző, hogy Onesta, a francia válogatott szakvezetője a komplett kezdőcsapatát a kispadra ültethette az utolsó tíz percben...

A „szakértők” becenévvel illetett francia együttes bizonyította: jelenleg nincs olyan garnitúra Európában, amely a „kékek” csapatánál jobban értene a „szakmához”.

1. Lekics, 2. Görbicz

A nemzetközi szövetség az Eb-döntő előtt jelentette be az év kézilabdázójáról szóló szavazás eredményét.

A nőknél a Győrrel az előző évadban BL-t nyerő, majd Szkopjéba igazoló Andrea Lekics végzett az élen.

A szerb klasszis korábbi csapattársait, Görbicz Anitát és a norvég Katrine Lundét előzte meg. A férfiaknál a horvát Domagoj Duvnjak kapta az elismerést. Az illetékesek elkészítették a 2015-ös férfi vb selejtezőbeosztását is: Mocsai Lajos együttese Szlovéniával rivalizál a kvótáért.

Karabatic: fent
Karabatic: fent
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.