Kalapelvek

Véglegesítette az UEFA, hogy február 23-án Nizzában milyen szisztéma szerint készítik el a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek csoportbeosztását.

Amint az már korábban tudható volt, a magyar válogatott, amely legutóbb 1972-ben tűnt fel az Eb mezőnyében, a második kalapba kerül. Mivel a kontinenstornán – a futball történetében először – huszonnégy együttes szerepelhet, a kilenc kvalifikációs csoport első és második helyezettje, valamint a legjobb harmadik jogot szerez az Euro-részvételre. A további nyolc harmadik helyezett – párokba sorsolva – pótselejtezőkön dönt a fennmaradó négy hely betöltéséről. Íme a kalapok a kvalifikációs csoportbeosztásra:

1.: Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Görögország, Oroszország, Bosznia-Hercegovina.

2.: Horvátország, Ukrajna, Svédország, Dánia, Svájc, Belgium, Csehország, Magyarország, Írország.

3.: Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael, Norvégia, Szlovákia, Románia, Ausztria, Lengyelország.

4.: Örményország, Montenegró, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország.

5.: Izland, Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus.

6.: Luxemburg, Kazahsztán, Liechtenstein, Feröer szigetek, Málta, Andorra, San Marino, Gibraltár.

Az európai szövetség közzétette: „politikai okokból” nem kerülhet egy csoportba Spanyolország és Gibraltár, valamint Örményország és Azerbajdzsán. Az orosz és a grúz szövetség viszont megegyezett egymással: vállalja a mérkőzéseket, ha a két csapatot összesorsolják.

Különlegesség, hogy a 2016-os torna rendezőjeként eleve résztvevő francia válogatott – versenyen kívül – szerepel a selejtezőkön. Az együttes találkozói nem befolyásolják az adott csoport tabelláját, viszont a csapat eredmé nyeit a FIFA úgy kezeli majd, mintha azok tétmérkőzéseken születtek volna. Így a kékek nem kerülnek hátrébb – tétmeccs híján – a világranglistán. (Mint köztudomású, a vb-rendező Brazília, amelynek legjobbjai szintén nem vívtak selejtezőket, huszonkettedik is volt a rangsorban.)

Eb-torony
Eb-torony
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.