Villásreggeli: Federer–Nadal

A legfontosabb hír: előre hozták péntekre a vasárnapra tervezett döntőt! Lesz ugyan meccs a Rod Laver Arenában az eredeti időpontban is (akár még az is előfordulhat, hogy igazi kuriózum, svájci rangadó következik a délszaki nyárban), ezzel együtt az esztendő első Grand Slam-tenisztornájának slágermeccsét magyar idő szerint péntek délelőtt fél tíztől vívják.

A Federer–Nadal mérkőzés mindig csemege, hát még most, amikor a spanyol világelső február óta tartó diadalmas sorozatát akarja folytatni, a másod-(sokad-) virágzását élő alpesi klasszis pedig bizonyítani szeretné, hogy krisztusi korba érve is ott a helye a közvetlen élmezőnyben.

Szerdán mindketten sokat tettek terveik megvalósításáért. Rafael Nadal dolga tetszett egyszerűbbnek, ám az esztendők óta a nagy kiugrásra váró Grigor Dimitrov a meccs első szakaszában igencsak megszorongatta vetélytársát. A nagy szervák és tenyeresek bolgár mestere nem csupán az első játszmát nyerte meg, de a második és harmadik szettben is volt esélye az „óriásölésre”: mindkétszer csak a tiebreak döntött Nadal javára. Ez némiképp elvette a „bébi-Federerként” is emlegetett bolgár játékos kedvét, így a 22. helyen kiemelt, életében először Grand Slam-negyeddöntőt játszó Dimitrov bátor, dinamikus teniszezéssel nyert ugyan megannyi szimpatizánst, ám a győztes a favorit mallorcai volt (3:6, 7:6, 7:6, 6:2).

A másik negyeddöntő szintén négyjátszmás küzdelmet hozott. A tavalyi döntős Andy Murray (4.) a 17-szeres Grand Slam-bajnok nem először nézett farkasszemet Federerrel (6.). Kettejük örök mérlege a skótnak kedvezett (11:9 volt a mostani mérkőzés előtt), ráadásul legutóbbi párharcukban, az Australian Open múlt évi elődöntőjében Murray 6:4, 6:7, 6:3, 6:7, 6:2-re nyert.

Most azonban a szeptemberi hátműtéte óta tétmeccset csak az idei dohai idénykezdő versenyen játszó wimbledoni bajnok nem tudta megakadályozni a szédületes formában teniszező Federer diadalát (6:3, 6:4, 6:7, 6:3). A svájci extraklasszis már egy fordulóval korábban, a Tsonga elleni meggyőző siker alkalmával bizonyította: valósággal újjászületett. Új edzővel, új ütővel, új stílussal. A mentalitásban, játékban, megjelenésében hozzá hasonló eleganciát sugárzó Stefan Edberg nyugalmat, okos tanácsokat ad. A némileg nagyobb ütőfej hatékonyabb szervát, gyorsabb játékot és könnyebb ütést kínál. Ami pedig a megváltozott stílust illeti: Federer a korábbinál jóval támadóbb szellemben teniszezik, egy vadászkutya agresszivitásával csap le minden lehetőségre, pillanatok alatt a hálónál terem, s lezárja a labdamenetet. Játékának új elemeihez kapcsolódnak a régi erények: a széles ütésrepertoár, a hibátlan előadásmód, a remek fizikum, a kellő önbizalom. Mindez együtt adja a siker alapjait: a mesteri előadást, a sztoikus nyugalmat, a kiegyensúlyozott teniszt.

Murray igyekezett – és idegeskedett. Nem talált fogást ellenfelén. Akkor sem, amikor az első két játszma elvesztése után a harmadikban már fokozta a tempót, kockáztatott, és a lehetőségekhez képest jól játszott. Ekkor is csak arra volt képes, hogy halogassa a „kivégzését”. Federer az elődöntőért adogatott, ám – a találkozó során először – a brit „breakhez” jutott, majd 6:6 után a rövidítésben (két meccslabdát is hárítva) szépíteni tudott a játszmaálláson. Ám a döntő szett már ismét a játék minden elemében jobb Federerről szólt. A nagy Roger zsinórban a tizenegyedik alkalommal jutott az Australian Open elődöntőjébe:még egy népligeti torna históriájában is megsüvegelendő produkció lenne, hát még a sportág egyik legnagyobb versenyének esetében! Az pedig, hogy a 2004-es, a 2006-os, a 2007-es és a 2010-es melbourne-i viadal nyertese eljuthat-e a címvédés közelébe, az a Nadal elleni szupershow-n derül ki.

A hölgyek már csütörtökön elődöntőznek, méghozzá meglepő szereposztásban. Folytatódott ugyanis a csillaghullás: a világelső Serena Willams mágnesként húzta magával a mélybe a harmadik kiemelt Marija Sarapovát, valamint a másodikként jegyzett, az előző két ausztrál bajnokságon győztes Viktorija Azarenkát. A címvédőt a váratlan megoldásairól, különös helyzetekben elért pontszerző ütéseiről híres lengyel Agnieszka Radwanska verte tipikus női eredménnyel, az első és a harmadik szettben mindössze egy gémet veszítve (6:1, 5:7, 6:0). A másik meccsen a szlovák Dominika Cibulkova 6:3, 6:0-lal búcsúztatta az első Grand Slam-negyeddöntőjében indiszponáltan teniszező román Simona Halepet.

Djokovics, illetve Azarenka meglepően korai búcsúja okán nem csupán a címvédések lehetősége úszott el, hanem a női versenyen az is biztos, hogy új név kerül a trófeára szombaton, hiszen a magyar idő szerint csütörtökön hajnalban rendezett Li Na (kínai, 4.)–Bouchard (kanadai, 30.) és Radwanska (5.)–Cibulkova (20.) elődöntők egyik szereplője sem nyert még soha Australian Opent.

Federer: nagyobb ütő, gyorsabb játék
Federer: nagyobb ütő, gyorsabb játék
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.